ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

……………..ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ!!!……………

  • Απόφαση του ΚΚΕ Για τον Πόλεμο
  • Αθάνατο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη
  • 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
  • Ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Έκθεσης ζωγραφική του Βησσαρίωνα Παπαδάκου υπό την αιγίδα της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλιούπολης

Posted by lsilioupolis στο 31/01/2023

Το Σάββατο 4 Φλεβάρη στις 19:00 στην αίθουσα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Ηλιουπολίτη Βησσαρίωνα (Άρη) Παπαδάκου με τίτλο «Στιγμές χρωμάτων συνέχεια» που διοργανώνει η Λαϊκή Συσπείρωση Ηλιούπολης.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Φλεβάρη και θα είναι ανοικτή στο κοινό καθημερινά κατά τις ώρες: 10:00 π.μ. – 15:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. – 21:00 μ.μ.

Λίγα λόγια από τον ζωγράφο:

Γυρνώντας χρόνια πίσω θυμάμαι που βάζαμε παπαρούνες στο νερό και φτιάχναμε μελάνι για να γράφουμε στο τετράδιο του σχολείου. Την ώρα της ιχνογραφίας σκιτσάραμε τα ποτιστήρια με μολύβι σε χαρτί.

Στη Σιβιτανίδειο σχολή έμαθα τα τεχνικά μέρη του σχεδίου. Διαστάσεις, επίπεδα, όψεις, κατόψεις, σκιές.

Οι προσπάθειές μου γύρω από τη χαλκογραφία, πυρογραφία και τόσες άλλες, με οδήγησαν στο να τοποθετήσω σε αυτές χρώματα από σμάλτο, τέμπερες και άλλα υλικά.

Το 1994 συμμετείχα για πρώτη φορά σε ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Ξενικάκη στο Χαλάνδρι. Η πρώτη αυτή εμπειρία και η ενθάρρυνση που πήρα με οδήγησαν σε δύο ακόμα ομαδικές εκθέσεις το 1995 και μια επόμενη το 1998.

Θυμάμαι πως τα κολακευτικά σχόλια από το περίγυρο μου και ειδικά από το συνάδελφό μου Άγγελο Πουλή, για αυτά που έφτιαχνα κατά καιρούς ήταν καθοριστικά για να συνεχίσω και να περάσω στις λαδομπογιές. Τα πρώτα μου θέματά με τέμπερες ήταν τοπία, ηλιοβασιλέματα, λουλούδια.

Ο Άγγελος θυμάμαι επέμενε σθεναρά να δοκιμάσω τις λαδομπογιές. Τα πρώτα μου θέματα ήταν τοπία της θάλασσας αλλά και πρόσωπα που με κέντριζαν και ήθελα να τα βάλω στο καμβά.

Το 1999 πραγματοποιώ και τη πρώτη μου ατομική έκθεση στην αίθουσα «Σκιές» στη Καλλιθέα με πάνω από 50 θέματα. Οι καλές κριτικές και όλη η εμπειρία με τα λάδια στο καμβά μου έδωσαν τα εφόδια για να συνεχίσω τη προσπάθεια.

Το 2001 έκανα τη δεύτερη ατομική έκθεση στο Περιστέρι, με πάνω από 70 θέματα και τεχνοτροπίες. Ζωγραφιές πάνω σε καμβά, σε ξύλα αλλά και σε φύλλα δέντρων και κεραμίδια.

Το 2005 έκανα τη τρίτη μου ατομική έκθεση στη Νίκαια με πάνω από 80 θέματα. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω να αναφερθώ στη στήριξη του τότε Δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου και στη προσπάθεια που έκανε για να στηρίξει τέτοιες δράσεις.

Μετά την καθημερινή δουλειά και τη προσφορά μου στα κοινά, που όλα αυτά τα χρόνια με οδηγεί, η χαλάρωση έρχονταν μέσα από την αρμονία των χρωμάτων που έβλεπα σε κάθε καμβά να αποτυπώνετε μέσα από τα χέρια μου.

Είμαστε στις αρχές του 2023 και η τέταρτη ατομική μου έκθεση είναι μπροστά σας. Σε αυτή προσπάθησα να παρουσιάσω θέματα με τοπία, ηλιοβασιλέματα, με την ανθρώπινη παρουσία και θέματα ενεργού ενδιαφέροντος. Θέματα πρόσθεσης και αφαίρεσης, ονειροπλασίες,  συνθέσεις που τονίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Θέματα με γεγονότα μέσα σε αυτά τα χρόνια, θέματα που βλέπω στο δρόμο, του σήμερα ή του χθες, στο φως του ήλιου ή του φεγγαριού, στο φως της Ιστορίας μας.

Η 4η ατομική μου έκθεση είναι λοιπόν μπροστά σας. Από τις 04/02/2023 μέχρι τις 12/02/2023 στη αίθουσα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Ηλιούπολης.

Στην ίδια πορεία με χρώματα λαδιού, με θέματα που βλέπω στους ίδιους δρόμους, σε άλλες εποχές του σήμερα από το χθες, με άλλο μάτι, στο ίδιο φως.

Στη πορεία μου είχα την ευκαιρία να κάνω πράξη τα οράματά της ανθρωπιστικής θεωρίας για τη σχέση εργασίας-ξεκούρασης-ελεύθερου χρόνου.

Στον ελεύθερο μου χρόνο αξιοποίησα το ένστικτο της ατομικής δημιουργίας προσπαθώντας να βάλω χρώμα στη παρουσία μου. Ο κάθε ένας μας έχει δικαίωμα να αξιοποιεί όπως θέλει τον ελεύθερο χρόνο του. Εγώ πάλεψα με τα χρώματα.

Στα χρώματα με τα αποτυπώματά τους έβαλα και την ιστορία του ελεύθερου νου, του ελεύθερου ανθρώπου.

Διδασκόμαστε.

Advertisement

Sorry, the comment form is closed at this time.