ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

……………..ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ!!!……………

  • Ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ
  • 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
  • Αθάνατο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη
  • ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: «Καυγάς» για το καλύτερο «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Posted by lsilioupolis στο 27/09/2021

Η ταύτιση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων γύρω από την «πράσινη μετάβαση», δηλαδή τις «πράσινες» μπίζνες για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια, ήταν αυτό που κυριάρχησε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια.

Ο «καυγάς» τους περιορίστηκε στο «μοντέλο» της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της «πράσινης ανάπτυξης» που συμφέρει καλύτερα τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφήνοντας εκτός κάδρου κάθε συζήτηση για τις αιτίες που τα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης εκτινάσσονται στα ύψη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας στην ομιλία του κατέδειξε και αυτός από την πλευρά του την στρατηγική ταύτιση των δύο κομμάτων , υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πέρασε το 17% της ΔΕΗ στο Υπερταμείο και αναλόγως έπραξε και για τις άλλες ενεργειακές κρατικές επιχειρήσεις, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ κλπ. Στη συνέχεια, υπεραμύνθηκε της απόφασης της Διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δίχως τη συμμετοχή του δημοσίου, ώστε η συμμετοχή του να μειωθεί στο 34%, λέγοντας ότι οι ξένοι επενδυτές που θα αγοράσουν τις μετοχές της «πιστεύουν στο μέλλον της» και παράλληλα θα ενισχύσουν το επενδυτικό της πρόγραμμα που στρέφεται στις ΑΠΕ και στην αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων.

Σε ότι αφορά τις αυξήσεις στο ρεύμα αλλά και στο φυσικό αέριο ο υπουργός Περιβάλλοντος επέμεινε στις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις περί επιδότησης ενός μέρους των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρισμού.

Μπαίνοντας δε στο «ψητό» αράδιασε τα τεράστια χρηματοδοτικά «πακέτα» που έρχονται το επόμενο διάστημα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Συγκεκριμένα είπε ότι στο πλαίσιο της ενεργειακής εξοικονόμησης και της αναβάθμισης κτιρίων προβλέπεται η παροχή άνω των 3 δισ. για 600.000 συνολικά κτίρια, Πρόσθεσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο μεταξύ άλλων θα δίνει «κίνητρα» στις βιομηχανίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ρεύματος για αυτοκατανάλωση στο πλαίσιο των συνολικότερων μέτρων μείωσης του κόστους λειτουργίας τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, επιχειρώντας να εμφανιστεί «αθώος του αίματος» της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς και της «πράσινης μετάβασης» που το κόμμα του πιστά υλοποίησε, αναλώθηκε σε λεονταρισμούς για ευθύνες που θα αναζητηθούν «σε βάθος, για το έγκλημα» της νέας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. «

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που υλοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ για απελευθέρωση της ενέργειας απέσπασε τον ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, ιδιωτικοποιώντας τον, πέρασε το 34% των μετοχών της ΔΕΗ στο υπερταμείο, ψήφισε το 3ο μνημόνιο όπου προβλεπόταν ότι η ΔΕΗ μέχρι το 2020 πρέπει να έχει μόνο 50% της αγοράς και ψήφισε το νόμο για το χρηματιστήριο ενέργειας.

«Αυτός ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι η μία ή η άλλη διαχειριστική μορφή. Είναι το ίδιο το σύστημα το οποίο υπερασπίζεστε, το καπιταλιστικό σύστημα, που η ανάπτυξη του οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση της ψαλίδας και των κοινωνικών ανισοτήτων, δημιουργεί φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην σχετική συζήτηση.

Sorry, the comment form is closed at this time.