ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

……………..ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ!!!……………

  • Ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ
  • 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
  • Αθάνατο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη
  • ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το Επικαιροποιημένο ΤοΣΔΑ στην ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ διαιωνίζει τα μεθοδευμένα αδιέξοδα στην Ανακύκλωση και την διαχείριση των απορριμμάτων και αντιμετωπίζει τον Υμηττό ως απόθεμα γης και χωματερή.

Posted by lsilioupolis στο 04/07/2021

Ήρθε για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου η ομόφωνη απόφαση της Ποιότητας Ζωής η οποία ενέκρινε το επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Δήμο*.

H Δημοτική αρχή και οι παρατάξεις που αποτελούν την επιτροπή Ποιότητας Ζωής (Βαλασσόπουλου, Ευσταθίου, Ασβεστά,) μετέχοντας μιας διαδικασίας -που εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ και που αφαιρεί την αρμοδιότητα από τα Δημοτικά Συμβούλια-, ενέκριναν μακριά από την ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου, το τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, που υιοθετεί τους υπερφίαλους και ανέφικτους στόχους ανακύκλωσης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και ναρκοθετεί για μια ακόμη φορά και την ανακύκλωση και τον Υμηττό.

Πάρα τα παχιά λόγια και το ανάθεμα στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή ότι «δεν έκανε τίποτα για την ανακύκλωση», της οποίας οι σημερινοί διοικούντες ήταν πρωτοκλασάτα στελέχη της και μαζί μας ενέπαιζαν με το δήθεν πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης στο Δήμο και τα ακριβοπληρωμένα project κομποστοποίησης του ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ -που κατέληξαν με πάταγο- οι δράσεις που εισηγούνται σήμερα και καταγράφονται στο σχέδιο που ψήφισαν και εγκρίθηκε στα γρήγορα από τον κ. Πατούλη στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ), διαιωνίζουν τα επικίνδυνα πλην μεθοδευμένα αδιέξοδα των διαχρονικά  ασκούμενων πολιτικών (από Κυβερνήσεις, Περιφέρειες, Δημοτικές Αρχές), προκειμένου υπό την πίεσή τους να διευκολυνθούν «λύσεις», που στοχεύουν στα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, με την Αττική και την Φυλή να κατέχουν τα σκήπτρα στην περίπτωση αυτή.

Μέσα στο πλαίσιο της προωθούμενης επιχειρηματικότητας στην διαχείριση των απορριμμάτων με αιχμή την καύση και τις ΑΠΕ και με  δεδομένο ότι σήμερα ο δήμος μόλις και μετά βίας αγγίζει  το 6% στην ανακύκλωση ο στόχος να φτάσει η ανακύκλωση στο Δήμο στο 55% επί των παραγόμενων απορριμμάτων μέχρι το 2025 και στο 60% μέχρι το 2030 καταγράφεται  ως σύντομο …ανέκδοτο!

Με κουμανταδόρο των μπλε κάδων την επαίσχυντη ΕΕΑΑ ΑΕ  που θα συνεχίσει το «θεάρεστο» έργο της και το Δήμο -που επιβαρύνεται την αποκομιδή των μπλε κάδων- σε ρόλο αβανταδόρου μιας εταιρίας που, με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων, πουλάει ακριβά το παραμύθι της ανακύκλωσης ανά την χώρα και λυμαίνεται κάθε χρόνο 30 εκ. ευρώ δημόσιους πόρους, που βγαίνουν αποκλειστικά από την τσέπη των νοικοκυριών, ανακύκλωση θα λέμε και ανακύκλωση δεν θα βλέπουμε.

Οι 30 Πράσινες Γωνιές στην πόλη, που σύμφωνα με το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής εντάσσονται ήδη στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», οι καφέ Κάδοι -με οσμή και τιμή σκανδάλου του κ. Πατούλη-  που «χάρισε» στο Δήμο και στους άλλους Δήμους της Αττικής ώστε να μπουν σε λειτουργία οι 10 Μονάδες Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων στην Αττική (ΜΕΒΑ) με στόχο την καύση βιοαποβλήτων, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), η συλλογή ογκωδών και επικίνδυνων υλικών που θα αδειάζουν στο  Πράσινο Σημείο στον Υμηττό -στο χώρο του Γκαράζ- δεν θα εξορθολογήσουν την διαχείριση των απορριμμάτων ούτε θα προωθήσουν την ανακύκλωση.

Αντίθετα με δοσμένες τις συνθήκες και τις αντιλαϊκές και αντιπεριβαλλοντικές πολίτικες που ορίζουν την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και στην χώρα με βάση τις αποφάσεις σε συνέχεια των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αντί της ανακύκλωσης στην πόλη, θα έχουμε ημιελεγχόμενη χωματερή στον Υμηττό και οι γειτονίες θα αναστενάξουν από τα συσσωρευμένα ανακυκλώσιμα, στις πράσινες γωνιές που δεν θα βρίσκουν διέξοδο!!!

Εφόσον δε η εικόνα συμπληρωθεί με την έλλειψη προσωπικού, του στόλου των οχημάτων και των υποδομών που χρειάζεται η ανακύκλωση και η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, τα ψιχία της χρηματοδότησης που διαθέτουν για  στους Δήμους, κυβέρνηση, και Περιφέρεια για το συγκεκριμένο έργο είναι παραπάνω από σίγουρο ότι οι χαμηλές πτήσεις της ανακύκλωσης θα διαιωνίζονται, η αποσπασματικότητα στην διαχείριση θα τορπιλίζει την αναγκαιότητα της στην λαϊκή συνείδηση, τα εργατικά λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται από τα ανταποδοτικά τέλη με στόχο η ιδιωτικοποίηση να προωθείται ως «η σωτήρια λύση»!!

Αν δε, λάβει υπόψη του κάνεις ότι Δημοτική Αρχή και παρατάξεις χωροθετούν το Πράσινο Σημείο στο Γκαράζ του Δήμου που με βάση την ρύθμιση της κυβέρνησης ΝΔ υποτίθεται θα φύγει σε 2 χρόνια, ομολογουμένως μένουμε άφωνοι και δεν ξέρουμε τι να πρωτοθαυμάσουμε! Το σχέδιο της κυβέρνησης που δήθεν θα διώξει Γκαράζ – Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) από τον ΥΜΗΤΤΟ τα επόμενα 2  χρόνια  ή  αυτό της Δημοτικής Αρχής και των άλλων παρατάξεων για Πράσινη Χωματερή στο ΣΜΑ τα επόμενα χρόνια!!! Όταν σχεδιάζει ο αστικός κόσμος ο …λαός γελάει!

Αξίζει δε στο πλάνο «της πολιτικής συνέπειας» να εντάξουμε και την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο για την θετική της ψήφο στο τοπικό σχέδιο και στην «πράσινη» χωματερή στον Υμηττό! Ξοδεύει πολύ φλυαρία για την δήθεν προστασία του περιβάλλοντος και Υμηττού μέχρι… «να πιαστεί με την γίδα στην πλάτη». Για δε τους «Συνεργούς» του αντιδημάρχου Στασινόπουλου, την άλλη φτερούγα του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία «πετάει» η Δημοτική αρχή ούτε λόγος. Ο φιλοπεριβαλλοντικος μανδύας κάνει ήδη καριέρα REAL πολιτικής, δίπλα στην Δημοτική Αρχή που έχει δείξει δείγματα γραφής όσον αφορά την καταστροφή του Υμηττού. Χτες το Νεκροταφείο και αύριο το Πράσινο Σημείο ως ημιελεγχόμενη χωματερή!

Η ευθύνη για τα επικίνδυνα πλην μεθοδευμένα  αδιέξοδα που με βεβαιότητα αναμένονται  στην ανακύκλωση και την διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη και η νέα πληγή που ανοίγουν στον Υμηττό βαραίνουν ενιαία και την δημοτική αρχή που το σχεδίασε και τις παρατάξεις που το ψήφισαν.

Τοποθετήσεις του τύπου «ο σχεδιασμός που είναι σε σωστή κατεύθυνση και θα το βλέπουμε στην πράξη», «εμείς σχεδιάζουμε τοπικά και δεν συζητάμε τι γίνεται σε επίπεδο περιφέρειας και χωράς», «εμείς δεν θέλουμε χωματερή στον Υμηττό» και άλλα γραφικά που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαιώνουν ότι και επικίνδυνοι είναι και ανεύθυνοι.

Οι παραπάνω εξελίξεις απαιτούν όχι μόνο  την πολιτική καταδίκη ενός επικίνδυνου σχεδίου για την διαχείρισή των απορριμμάτων στην πόλη αλλά κύρια απαιτούν την έγκαιρη  εγρήγορση του λαϊκού παράγοντα με στόχο για την άμεση απόσυρση του.

Ο λαός και οι φορείς του στην πόλη, η νεολαία να πάρουν στα  χεριά τους την προστασία του Υμηττού και τον αγώνα να προωθηθεί επιτέλους η Ανακύκλωση και η διαχείριση των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πλατιών λαϊκών στρωμάτων σε αντιπαράθεση με τις πολιτικές που επιβάλει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και που διεκπεραιώνουν με συνέπεια και συνέχεια Κυβερνήσεις, Περιφερειακές αρχές και Δήμοι!

Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση παρακολουθούν με προσοχή το κρίσιμο ζήτημα της αποκομιδής και επεξεργασίας των απορριμμάτων, τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και σε επίπεδο Αττικής. Βασική μας θέση η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα.

Μια φιλολαϊκή λύση σήμερα προϋποθέτει την δυναμική παρέμβαση του εργατικού λαϊκού παράγοντα ώστε να ανοίξει τον ελπιδοφόρο δρόμο ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών σε ρήξη με τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.

Λέμε:

— ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

— ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο όπως το χαράτσι ταφής και το «πληρώνω όσο πετάω».

— ΟΧΙ στη ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης, στην καύση και την δαιμονοποίηση της υγειονομικής ταφής. 

Παλεύουμε για την πραγματική ανακύκλωση στην πηγή, την χρηματοδότηση από το κράτος όλων των αναγκαίων υποδομών, την απόλυτη διασφάλιση των εργαζόμενων, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και πλήρεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

*Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων Δήμου Ηλιούπολης – προτεινόμενες Δράσεις.

— Ανανέωση του υφιστάμενου δικτύου «πράσινων» κάδων συλλογής Σύμμεικτων Απορριμμάτων, με στόχο την μείωση αυτού του ρεύματος κατά το δυνατόν, καθώς και διόρθωση των αστοχιών από τη τοποθέτηση των ημιυπόγειων.

— Επέκταση του δικτύου «μπλε» κάδων για την προδιαλογή των ανακυκλώσιμων Υλικών Συσκευασίας σε συνεργασία με το ΣΕΔ ΕΕΑΑ.

— Δίκτυο Χωριστής Συλλογής έντυπου χαρτιού κυρίως από τις Σχολικές Μονάδες.

— Δίκτυο «Γωνιών Ανακύκλωσης (Γ.Α.)» στο σύνολο του αστικού ιστού του Δήμου Ηλιούπολης, στο οποίο θα γίνεται η χωριστή συλλογή.

— Αναβάθμιση του υφιστάμενου ΣΜΑ με προσθήκη (στις δύο υφιστάμενες) ακόμα μιας χοάνης απόρριψης των απορριμμάτων (Υμηττός).

— Δημιουργία Πράσινου Σημείου Δήμου Ηλιούπολης στο οποίο θα γίνεται η χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών και ογκωδών, με δυνατότητα προμήθειας εξοπλισμού για τη συμπίεση και δεματοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών. (Υμηττός).

Σημείωση:

Το Πράσινο Σημείο του Δήμου Ηλιούπολης προτείνεται στο χώρο του αμαξοστασίου του Δήμου παραπλεύρως του ΣΜΑ-ΣΜΑΥ και των λοιπών εγκαταστάσεων. Ο υφιστάμενος χώρος του αμαξοστασίου του Δήμου αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο χώρο για την δημιουργία ενός Πράσινου Σημείου, καθώς πρόκειται για δημοτική έκταση με υφιστάμενες δημοτικές εγκαταστάσεις (αμαξοστάσιο, γραφεία, συνεργεία κτλ), δημιουργώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων με κατάλληλες εγκαταστάσεις, στην ευρύτερη περιοχή. δεν απέχει μεγάλη οδική απόσταση από τον αστικό ιστό της πόλης, με αποτέλεσμα να είναι εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες του Δήμου. Καλύπτει την έλλειψη διαθέσιμων χώρων, καθώς οι αδόμητες εκτάσεις εμπίπτουν στις διατάζεις του Π.Δ. για την προστασία του όρους Υμηττού.

Εντός του Πράσινου Σημείου, προτείνεται με το παρόν ΤοΣΔΑ και η δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ). Το ΚΔΕΥ θα είναι ένας χώρος οργανωμένος, ο οποίος είναι οριοθετημένος και διαμορφωμένος, ώστε οι πολίτες να αποθέτουν μεταχειρισμένα αντικείμενα κάθε είδους, όπως είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, παιχνίδια, έπιπλα, ποδήλατα, βιβλία, κλωστοϋφαντουργικά είδη και υποδήματα. Το ΚΔΕΥ θα αποτελείται από μια απλή κτιριακή υποδομή, όπου δημιουργούνται διακριτοί χώροι για την ταξινόμηση, την επιδιόρθωση και την αποθήκευση αντικειμένων.

Χώρος Συλλογής Ογκωδών στο Πράσινο Σημείο (Π.Σ.) Παράλληλα μετά την κατασκευή του Πράσινου Σημείου, οι πολίτες θα μπορούν να μεταφέρουν με δικά τους οχήματα τα ογκώδη, ώστε να μειωθεί η αποκομιδής από το Δήμο και η ανάμιξης τους με άλλα απόβλητα. Τα ογκώδη απόβλητα που θα εισέρχονται στις εγκαταστάσεις του Πράσινου Σημείου, εάν είναι ανάμεικτα, θα γίνεται προδιαλογή και θα αποθηκεύονται στο ανάλογο μέσω αποθήκευσης (containers). Μετά την πλήρωση των μέσων αποθήκευσης (containers), θα παραλαμβάνονται από ειδικό όχημα μεταφοράς τύπου Hook Lift, με το οποίο θα μεταφέρονται σε ειδική εγκατάσταση επεξεργασίας και διαχείρισης.

Τα ογκώδη Απόβλητα Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) στις εγκαταστάσεις του Πράσινου Σημείου Δήμου Ηλιούπολης στο αμαξοστάσιο θα υπάρχει μεγάλο container συλλογής, όπου οι πολίτες θα τα μεταφέρουν εκεί, όπως γίνεται και σήμερα.

Το πρόγραμμα συλλογής των συσσωρευτών περιλαμβάνει μεγάλα παλετοκιβώτια στις εγκαταστάσεις του Αμαξοστασίου/Πράσινου Σημείου όπου εκεί οι πολίτες θα εναποθέτουν τις μπαταρίες των αυτοκινήτων.

Το πρόγραμμα συλλογής περιλαμβάνει μεγάλη παλετοδεξαμενή στις εγκαταστάσεις του Αμαξοστασίου/Πράσινου Σημείου, όπου εκεί εκτός από τα λιπαντικά των οχημάτων του Δήμου θα μπορούν και οι πολίτες να τα μεταφέρουν εκεί.

Στις εγκαταστάσεις του Πράσινου Σημείου θα υπάρχουν ειδικοί κάδοι όπου οι πολίτες θα εναποθέτουν μικρές ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων!!!

Δίκτυο Κάδων Οικιακής Κομποστοποίησης οργανικών κουζίνας και αποβλήτων κήπου (κυρίως φύλλα, λουλούδια κλπ), που θα παράγουν κομπόστ στα νοικοκυριά και  Δημιουργία Δημοτικής Μονάδας Κομποστοποίησης (ΜΕΒΑ) αποκλειστικά για τα βιοαπόβλητα του Δήμου Ηλιούπολης, για την επεξεργασία των προδιαλεγμένων οργανικών κουζίνας και πράσινων αποβλήτων κήπων και πάρκων, με στόχο την παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας, κατάλληλο ως εδαφοβελτιωτικό (Υμηττός)

Sorry, the comment form is closed at this time.