ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

……………..ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ!!!……………

  • Ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ
  • 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
  • Αθάνατο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη
  • ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Θησαυρίζουν οι ιδιώτες στην υγεία με τη «βούλα» ΕΕ – κυβέρνησης

Posted by lsilioupolis στο 02/02/2021

Πλήρη στήριξη στα «δωράκια» εκατομμυρίων ευρώ κρατικών ενισχύσεων των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, στην εμπορευματοποίηση της υγείας και τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου, παρείχε μέσω της απάντησής της σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Η ερώτηση αφορούσε τον εξαναγκασμό των εργαζομένων σε ατομική ανάληψη του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Η Επίτροπος στην απάντησή της νομιμοποίησε και την απευθείας «αιμορραγία» των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών για τεστ και εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που θησαυρίζουν αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία επιπλέον κερδοφορίας σε βάρος των εργαζομένων που αγωνιούν αφού παραμένουν πολλαπλά εκτεθειμένοι σε χώρους δουλειάς, σχολεία, ΜΜΜ κ.ά.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει: «Επιβεβαιώνεται η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και των διαδοχικών κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ΝΔ στην Ελλάδα, που με απογυμνωμένο δημόσιο σύστημα υγείας, με πετσόκομμα των κρατικών προϋπολογισμών για την Υγεία κι εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους της υγείας, τα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας μετατρέπονται σε κλινικές της «μιας νόσου».

Η Επίτροπος παραπέμπειδε στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικό Δικαιωμάτων και στην ουσία ξεκαθαρίζει ότι για την ΕΕ υπάρχει μόνο «υγεία-εμπόρευμα» με ψίχουλα για τους πλέον εξαθλιωμένους.

Απέναντι στο χρεοκοπημένο για τις λαϊκές ανάγκες, εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας που συνδιαμορφώνουν ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις, το ΚΚΕ παλεύει με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις απαιτήσεις των αγωνιζόμενων υγειονομικών για:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό και μέσα προφύλαξης, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλη τη χώρα, ανάπτυξη νέων κρεβατιών ΜΕΘ, επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων, την ουσιαστική ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές της δημόσιας ΠΦΥ. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους, ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους.

Η Υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Παραθέτουμε το κείμενο της Ερώτησης που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης: 

«Θέμα: Εξαναγκασμός εργαζομένων σε ατομική ανάληψη του κόστους των τεστ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Βασικά επίκεντρα μετάδοσης της COVID-19 με ευθύνη της εργοδοσίας είναι οι χώροι εργασίας.

Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις υποχρεώνουν τους εργαζομένους να πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ με δική τους ευθύνη και με δικό τους κόστος. Ανάλογη οικονομική “αιμορραγία” προβλέπεται για την εργατική λαϊκή οικογένεια και στην περίπτωση κρουσμάτων παιδιών στα σχολεία.

Μάλιστα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όχι μόνο θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας από τα μοριακά τεστ αλλά, όπως αποδεικνύεται, εγείρεται ζήτημα ακόμα και για την όποια αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που εκδίδουν, όπως απέδειξε η πρόσφατη περίπτωση των τεστ στο προσωπικό του κρουαζιερόπλοιου »Mein Shiff».

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Στην κατεπείγουσα αναγκαιότητα να διεξάγονται όλα τα διαγνωστικά τεστ δωρεάν μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών σε χώρους δουλειάς και σχολεία όπου υπάρχουν κρούσματα;
  •  Στο ότι επιχειρηματικοί όμιλοι εκμεταλλεύονται την αγωνία του λαού για την υγεία του και θησαυρίζουν από τεστ και νοσηλείες εν μέσω πανδημίας και στην ανάγκη να ενταχθούν οι ιδιωτικές μονάδες υγείας στον κρατικό σχεδιασμό χωρίς καμία αποζημίωση προς τους ιδιώτες σε καιρό πανδημίας;
  • Για το γεγονός ότι υγεία, η πρόνοια όπως και το φάρμακο, το εμβόλιο δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό, αναφαίρετο δικαίωμα του λαού και των εργαζομένων, για το οποία δεν πρέπει κανείς να πληρώνει;».

Προέχει η «αγορά»

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν η εξής: «Τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να αποφασίζουν σχετικά με τον βαθμό στον οποίο βασίζονται σε μηχανισμούς της αγοράς για τη λειτουργία των συστημάτων υγείας και την παροχή υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων για τη νόσο COVID-19.

Στις 28 Οκτωβρίου 2020 η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση σχετικά με τις στρατηγικές για τη διεξαγωγή διαγνωστικών εξετάσεων για τη νόσο COVID-19, στην οποία καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν εύκολη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις διεξαγωγής διαγνωστικών εξετάσεων και σαφείς πληροφορίες για τους πολίτες· καλεί επίσης τις τοπικές αρχές να καταρτίσουν προγράμματα διεξαγωγής διαγνωστικών εξετάσεων και συμμόρφωσης για προβλέψιμες κρίσιμες καταστάσεις, π.χ. σε σχολεία ή χώρους εργασίας.

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων επιβεβαιώνει ότι κάθε άτομο δικαιούται έγκαιρη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και ποιοτική προληπτική και θεραπευτική υγειονομική περίθαλψη. Το άρθρο 35 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ κατοχυρώνει επίσης το δικαίωμα πρόσβασης των ατόμων σε θεραπεία και περίθαλψη. Η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών για τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη μέσω της ενθάρρυνσης των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και της παροχής χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη της εφαρμογής τους. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές απαιτούν βελτίωση της πληρότητας της υγειονομικής κάλυψης, καθώς και μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων ή των ανισοτήτων όσον αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες».

Sorry, the comment form is closed at this time.