ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

……………..ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ!!!……………

  • Ογδόντα χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ
  • 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
  • Αθάνατο το έργο του Μίκη Θεοδωράκη
  • ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τη διαγραφή χρεών για τα λαϊκά νοικοκυριά

Posted by lsilioupolis στο 06/08/2019

   Ακόμη μια επιβεβαίωση ότι η «βιώσιμη» ανάπτυξη για το κεφάλαιο δεν χωράει ούτε το παραμικρό μέτρο για την ουσιαστική ανακούφιση των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, πόσο μάλλον τις λαϊκές ανάγκες, έδωσε η απόρριψη την περασμένη Τρίτη από την κυβέρνηση της ΝΔ των τριών τροπολογιών που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο φορολογικό νομοσχέδιο, προβάλλοντας δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών για την πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, τη διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων και περικοπή οφειλών των λαϊκών οικογενειών από χρέη προς το Δημόσιο, την ένταξη των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

   Η απόρριψη έγινε από τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα «ασυζητητί», χωρίς καμία επιχειρηματολογία. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση δεν «έβγαλαν τσιμουδιά», συναινώντας και εδώ με την κυβέρνηση. Μόνο ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, πήρε το λόγο και αυτό – ως αριστερό ψαλτήρι του συστήματος – για να διαστρεβλώσει πλήρως το περιεχόμενο των τροπολογιών, επιχειρώντας να δικαιολογήσει έτσι την απόρριψή τους και από το κόμμα του και να παρουσιάσει ως τάχα «μαξιμαλιστικές» τις προτάσεις ακόμα και για στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων.

Τι προέβλεπαν οι τροπολογίες

   Οι τροπολογίες – παρεμβάσεις για τη στήριξη των λαϊκών διεκδικήσεων, που κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ, προβλέπουν:

   — Η πρώτη την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για την ιδιοκτησία της λαϊκής οικογένειας για την πρώτη και τη δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής.

   — Η δεύτερη τη διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων και περικοπή οφειλών των λαϊκών οικογενειών από χρέη προς το Δημόσιο, ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ. Με την τροπολογία αυτή διαγράφεται το σύνολο των τόκων και προσαυξήσεων για οφειλές στο Δημόσιο μέχρι 20.000 ευρώ και μείωση του αρχικού βεβαιωμένου χρέους κατά 30% για οφειλέτες με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ. Για τους ανέργους η διαγραφή ανέρχεται στο 50%.

   Καταργούνται η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος για φορολογητέα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Διαγράφονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για χρέη μέχρι 50.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών. Για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ διαγράφονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για χρέη μέχρι και 20.000 ευρώ. Καταργείται η εισφορά του κλάδου υγείας και τα χρέη που προκύπτουν από αυτή διαγράφονται.

   Με την ίδια τροπολογία χορηγείται σύνταξη σε όσους έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις, εφόσον η συνολική οφειλή δεν ξεπερνά τις 50.000 ευρώ. Η οφειλή που προκύπτει από τις παραπάνω διατάξεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο ρυθμίζεται σε άτοκες μηνιαίες, ισόποσες δόσεις, οι οποίες σε ετήσια βάση να μην ξεπερνούν το 5% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος μέχρι ύψους 20.000 ευρώ.

   — Η τρίτη τροπολογία αφορά τη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

«Αναχρονισμός» οι δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων

   Οι τροπολογίες αυτές δεν κατατίθενται για πρώτη φορά από το ΚΚΕ. Τις είχε καταθέσει κατ’ επανάληψη και στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και τις απέρριπτε από κοινού με τη ΝΔ και βέβαια τα άλλα αστικά κόμματα.

   Η εκ νέου απόρριψή τους τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει ότι ο λαός παραμένει στο «ίδιο έργο θεατής» με απλή εναλλαγή ρόλων. Τώρα έχει αναλάβει η ΝΔ να υπηρετήσει τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία όχι μόνο είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά έχουν ως πρώτη και βασική προϋπόθεση την ένταση της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, το τσάκισμα συνολικά των λαϊκών αναγκών και γι’ αυτό δεν επιτρέπουν ούτε μια μικρή ανάσα για τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες.

   Για παράδειγμα, μόνο με το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 2011, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για να το αυξήσουν και να το μονιμοποιήσουν οι επόμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά χάνουν κάθε χρόνο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

   Η κατάργησή του, που απαιτεί το ΚΚΕ, θεωρείται «μαξιμαλισμός» και αίτημα «ανεδαφικό», από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν, της ΝΔ τώρα, το ΠΑΣΟΚ και τους λοιπούς, γιατί, όπως λένε, δεν το επιτρέπει ο «δημοσιονομικός χώρος». Ομως την ίδια ώρα ο «δημοσιονομικός χώρος» επιτρέπει να μπουκώνονται με δισ. ευρώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι, μέσω φοροαπαλλαγών, επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων και άλλων πλουσιοπάροχων δώρων.

   Έτσι επί ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που απέρριπταν όλοι μαζί τις τροπολογίες του ΚΚΕ για την ελάχιστη ανακούφιση για το λαό, ψήφιζαν με θέρμη νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια για το κεφάλαιο, όπως τη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών από το 15% στο 10%, τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 25% κ.ά. Σήμερα η ΝΔ, που, με την εύγλωττη σιωπή όλων των υπόλοιπων, επίσης απορρίπτει τις ίδιες προτάσεις, ετοιμάζεται να φέρει με το επόμενο νομοσχέδιο την παραπέρα μείωση της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών από το 10% που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο 5%, τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 20%, από 25% που το πήγε ο ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ.

   Το ΚΚΕ θα επιμείνει να προβάλλει τα αιτήματα των εργαζομένων

   Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν την απόρριψη των τροπολογιών του Κόμματος από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, τονίζοντας πως αποδεικνύει ότι τα θύματα της πολιτικής αυτής θα συνεχίσουν να είναι τα λαϊκά στρώματα.

   Έκαναν σαφές πως το ΚΚΕ θα επιμείνει να προβάλλει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, συνολικά του λαού μέσα στη Βουλή, θα επιμείνει στην αποκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων – διαχειριστών του καπιταλιστικού συστήματος και πως θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης για να ανέβουν πολύ ψηλά η απαιτητικότητα και η διεκδικητική ικανότητα των εργαζομένων, να δυναμώσει ο αγώνας για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, να γίνει συνείδηση η αναγκαιότητα ανατροπής αυτής της άθλιας κατάστασης.

Sorry, the comment form is closed at this time.