Το ρήγμα στον ΧΥΤΑ Φυλής!!!

Τι γίνεται με τα σκουπίδια στην Αττική και τον ΧΥΤΑ Φυλής;

  

Το ρήγμα, που δημιουργήθηκε στον ΧΥΤΑ Φυλής και επεκτάθηκε πριν 10 μέρες με την πρώτη νεροποντή, δεν είναι ένα απλό  «τεχνικό πρόβλημα» όπως προσπαθεί να καθησυχάσει η Διοίκηση του ΕΔΣΝΑ. Αποτελεί απόδειξη αστάθειας του απορριμματικού ανάγλυφου και, αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, προμήνυμα για πολύ πιο σοβαρό φαινόμενο, απειλή για την ασφάλεια των εργαζομένων στο ΧΥΤΑ και του πληρώματος των απορριμματοφόρων. Το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ παραμένει κλειστός για 10η μέρα μέχρι σήμερα, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις για γρήγορη αποκατάσταση του προβλήματος, δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, πέρα από το πρόβλημα που δημιουργείται στην απρόσκοπτη αποκομιδή των σκουπιδιών στους δήμους.

   Αλλά και μετά την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ , τίποτα δεν αποκλείει να εμφανιστούν παρόμοια φαινόμενα στην ίδια ή σε άλλη περιοχή του απορριμματικού ανάγλυφου. Και τούτο, ως συνέπεια του γεγονότος ότι η διαθέσιμη επιφάνεια όλο και περισσότερο στενεύει. Έτσι, η τρέχουσα στρώση σκουπιδιών δημιουργείται κάθε φορά πάνω στην αμέσως προηγούμενη χωρίς αυτή, ενδεχόμενα και οι υποκείμενες, να παίρνουν με φυσιολογικό, αργό ρυθμό τις απαιτούμενες καθιζήσεις, που υπό κανονικές συνθήκες αποτελούν σταθεροποιητικό παράγοντα.

   Σοβαρό παράγοντα επιδείνωσης του κινδύνου για αστοχίες στην ευστάθεια του ενεργού ΧΥΤΑ, πέραν των άλλων επιπτώσεων σε βάρος της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων και του ευρύτερου οικιστικού χώρου, αποτελεί και η εκδήλωση πυρκαγιάς, από αυτανάφλεξη ή άλλη αιτία, στο πρανές των εργασιών ή σε άλλα ακάλυπτα – ενδεχομένως – πρανή. Φαινόμενο καθόλου σπάνιο σε καλοκαιρινή περίοδο.

   Οι παραπάνω κίνδυνοι δεν ξεφύτρωσαν από το πουθενά. Έχουν τη ρίζα τους στη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της ομογάλακτης Διοίκησης Περιφέρειας και ΕΔΣΝΑ, να ξεπεράσουν κάθε όριο αντοχής του ΧΥΤΑ Φυλής, με βάση και τις κατευθύνσεις του αντιλαϊκού ΠΕΣΔΑ. Εκτιμούν όπως και οι προηγούμενοι – σε κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής – ότι κάτω από την πίεση των αδιεξόδων που δημιουργούν, θα γίνει πιο εύπεπτη για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα η συνταγή «όλα στο κεφάλαιο –  όλα για τα κέρδη του».

   Το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής επιβεβαιώνεται ως ζήτημα όχι μόνο άμεσης αλλά  ζωτικής πλέον ανάγκης, στην κυριολεξία, προτεραιότητας.

   Έτσι ο μόνος σχεδιασμός που περιπατάει από την μεριά της διοίκησης Δούρου  είναι η αύξηση της εισφοράς των δήμων της Αττικής προς τον ΕΔΣΝΑ από 44 € ανά τόνο απορριμμάτων σε 49 €/τον, αύξηση κατά 11,4%. Οι δήμοι της Αττικής, δηλαδή τα λαϊκά νοικοκυριά  θα εισφέρουν το 2018 στον ΕΔΣΝΑ 91,2 εκ. € έναντι 84,9 εκ. € το 2017 και 78,3 εκ. € το 2016.

   Η πιο πάνω αύξηση, η οποία για τα επόμενα χρόνια προοιωνίζεται πολύ μεγαλύτερη, ροκανίζει παραπέρα, μέσω των ανταποδοτικών τελών, το λεηλατημένο εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

   Και αυτό, τη στιγμή που κινείται σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα η χρηματοδότηση των δήμων από κεντρικούς δημόσιους πόρους για την απόκτηση πρόσθετου εξοπλισμού, προσωπικού, αναλωσίμων προϋποθέσεις  που απαιτούνται για τη λειτουργία του συστήματος της χωριστής συλλογής των διαφόρων ρευμάτων και της μείωσης κατ’ επέκταση  των απορριμμάτων των δήμων που διοχετεύονται στην Φυλή.

   Με αποτέλεσμα να παραμένουν  κενό γράμμα οι  διακηρύξεις κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων, υπέρ της ανακύκλωσης. Το φυσικό επακόλουθο του γεγονότος ότι το 80% των σχετικών πόρων κατευθύνεται στις κοινοπραξίες των επιχειρηματικών ομίλων, που κατασκευάζουν με ΣΔΙΤ τις πανάκριβες μονάδες σύμμεικτων αποβλήτων, με βασικό παραγόμενο προϊόν καύσιμα απορρίμματα για την τσιμεντοβιομηχανία… (βλέπε Γραμματικό, τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝΑ  στο Βόλο)

Advertisements
Both comments and trackbacks are currently closed.