Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη συζήτηση στη βουλή για τη διαπραγμάτευση

Να απορρίψει ο λαός και το σχέδιο των δανειστών και το σχέδιο της κυβέρνησης και να θέσει τις δικές του κόκκινες γραμμές, υπογράμμισε στην πρωτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή (Δείτε εδώ το βίντεο) την Παρασκευή 6 Ιούνη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Είπε συγκεκριμένα στην πρωτολογία του:

«Η σημερινή εσπευσμένη συζήτηση των δύο ωρών, στην οποία προσδίδετε και το χαρακτήρα της έκτακτης ανάγκης, είναι, κατά τη γνώμη μας, πλήρως ενταγμένη στην τακτική που από την πρώτη στιγμή είχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να σύρει τον ελληνικό λαό σε υποταγή και παραίτηση από αυτά για τα οποία πάλεψε αυτά τα χρόνια, όπως η κατάργηση των μνημονίων και η ανάκτηση των απωλειών – με τις όποιες αδυναμίες είχε αυτός ο αγώνας. Να παραιτηθεί ακόμη και από αυτά τα λιγοστά που υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και των δανειστών, ο ελληνικός λαός βρίσκεται στη μέγγενη ενός εκβιασμού, όχι βέβαια πρωτόγνωρου, αλλά εξαιρετικά επικίνδυνου, δηλαδή να διαλέξει το σχέδιο Γιούνκερ ή το σχέδιο το κυβερνητικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν αυτός ο εκβιασμός κυριαρχήσει, ο λαός θα ζήσει ένα καινούργιο μακρόχρονο διάστημα ακόμη μεγαλύτερης φτώχειας, φόβου, δυστυχίας.

Ο λαός ή θα γίνει πρωταγωνιστής στον αγώνα, μαζεύοντας την πείρα και τις ανεκμετάλλευτες δυνάμεις του, και θα πετάξει στο καλάθι των αχρήστων αυτό τον ωμό εκβιασμό, ή θα μετρήσει νέες ήττες και απογοητεύσεις και μάλιστα σε μάχες που δεν θα έχει καν δοκιμάσει να δώσει.

Εμείς, στη Βουλή θα τοποθετηθούμε με κριτήριο την ολοσχερή κατάργηση των μνημονίων, την ανάκτηση των απωλειών για το λαό μας, την ανάγκη να αποτελέσει αφετηρία το σήμερα, για το ξεδίπλωμα ενός αγώνα με μία και μόνη έκβαση: Αποδέσμευση από την ΕΕ – κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων – διαγραφή του χρέους.

Το οποίο χρέος δεν αντιμετωπίζεται αν απλά καθυστερήσεις μια δόση και την πακετάρεις με τις υπόλοιπες. Αλλά, αν αρνηθείς το χρέος, δεν το αναγνωρίσεις οριστικά και τελεσίδικα.

Αλλά τέτοια κότσια ούτε είχατε ούτε έχετε.

Διάφοροι, λένε, ότι η σημερινή συζήτηση αποτελεί μέσο για να αδειάσετε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι από ορισμένα προπαγανδιστικά, τακτικίστικα επιχειρήματά τους ή να διασκεδάσετε την ανησυχία και τις αντιδράσεις μιας μερίδας βουλευτών σας.

Ομως εμείς επιμένουμε ότι όλα αυτά δεν είναι ο κύριος στόχος σας. Κύριος στόχος σας είναι οι άνεργοι, οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι στην πόλη και την ύπαιθρο. Αυτούς θέλετε να εξαπατήσετε.

Οι εταίροι σας στην ΕΕ, ήδη σας προσέφεραν γερό χέρι βοήθειας άμεσα ή έμμεσα, ανοικτά ή παρασκηνιακά.

Εβαλαν μπροστά ένα πακέτο με πολλά παλιά βάρβαρα μέτρα, προκειμένου να δείξουν ετοιμότητα να παραιτηθούν από ένα πολύ μικρό μέρος, αλλά να κρατήσουν ένα νέο μνημόνιο.

Και εσείς κάνατε μια λίστα προτάσεων που τελικά θα οδηγήσει σε μια βάρβαρη συμφωνία, κάτι μεταξύ e-mail Χαρδούβελη και e-mail τρόικας, η οποία ζει και βασιλεύει με το νέο όνομα «3 θεσμοί».

Ξέρετε, η τακτική του Χότζα είναι γνωστή από παλιά. Την εφάρμοσαν ως ένα μεγάλο βαθμό και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Βάζει η ΕΕ και το ΔΝΤ στο τσουβάλι περισσότερα και χειρότερα μέτρα, για να βγάζουμε κάποια μετά, να γίνει δήθεν η αμοιβαία υποχώρηση και να είναι όλοι ικανοποιημένοι και ο λαός ανακουφισμένος με το φόβο ότι υπάρχουν και χειρότερα.

Παίζετε ένα κορυφαίο, δραματικό όμως για το λαό, έργο.

Ακολουθείτε μια διαφορετική τακτική από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε, προκειμένου να φανεί ότι ανταποκρίνεστε στις ελπίδες του λαού, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ούτε μια μέρα στη σκέψη σας να αποτελέσει ο βασανισμένος λαός τον πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Εμπορευόσαστε την ψήφο του για να τον πείσετε να σας στηρίζει στο αντιλαϊκό σας έργο, στο μεγάλο συμβιβασμό που θα κάνετε, και που τον ξεκινήσατε ως κυβέρνηση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Εμπορεύεστε τις ελπίδες του λαού, αξιοποιώντας τον αντιδραστικό, το συντηρητικό και συναινετικό σε τελευταία ανάλυση ρόλο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ακόμα και την ύπουλη κριτική που σας ασκεί η ΧΑ, προκειμένου να βάλετε το λαό να φοβάται και κάτι άλλο: Μήπως υπάρχει κάνα σχέδιο ανατροπής σας…, άρα τα κεφάλια μέσα!

Τολμάτε, μάλιστα, να ισχυρίζεστε ότι το ΚΚΕ παραμένει αδιάφορο και απαθές, ότι δεν βλέπουμε τον αγώνα που τάχα κάνετε.

Παίζετε με τον πόνο του λαού, που κυριολεκτικά κάθε μέρα ψάχνει να βρει και ένα ευρώ για να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του, και την ίδια ώρα μοιράζετε τους αγωγούς και τον πλούτο της χώρας πότε σε ευρωπαϊκά μονοπώλια, πότε σε κινεζικά και αμερικανικά, τα χειρίζεστε σαν κυβερνητικά – κρατικά οικόπεδα.

Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές της 25ης Γενάρη, ο λαός μπορεί να δει καλύτερα τι κρυβόταν και τι κρύβεται πίσω από τις κορόνες για την «περήφανη και σκληρή διαπραγμάτευση» για την οποία μάλιστα η κυβέρνηση – και σήμερα ο πρωθυπουργός – μας ζητά να βάλουμε πλάτη και να στηρίξουμε.

Τι ακριβώς έχουμε τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές;

Πρώτον: Δεν υπήρξε καμία κατάργηση των μνημονίων που ψήφισαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, τα έχετε νομιμοποιήσει. «Ο γέγονε, γέγονε». Οι 400 και πλέον εφαρμοστικοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ και η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση ότι όλα αυτά θα μείνουν απείραχτα.

Και με την ευκαιρία: Ακόμη δεν έχει έρθει για συζήτηση στη Βουλή η πρόταση νόμου του Κόμματός μας για κατάργηση των μνημονίων που κατατέθηκε από την πρώτη κιόλας βδομάδα της νέας κυβέρνησης και η οποία πρόταση δεν αποτελεί «σχήμα λόγου», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της κατάργησης των μνημονίων και που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ως σύνθημα προεκλογικά. Και από ό,τι αποδεικνύεται το είχε μόνο ως σύνθημα για την εξαπάτηση του λαού.

Δεύτερον: Η κυβέρνηση έχει ήδη βάλει στον «πάγο» κι αυτές τις ελάχιστες προεκλογικές υποσχέσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Αφού πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το πρόγραμμα των 100 ημερών σε πρόγραμμα τετραετίας και βάλε, τώρα η υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον. Και αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά έπαιξε με την αγωνία του λαού μας και συγκέντρωσε την προσοχή του σε ορισμένα άμεσα μέτρα, που δε θα πλήρωνε το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, και που μόλις και μετά βίας θα ανακούφιζαν κάπως την ακραία φτώχεια. Και τελικά ούτε κι αυτά δεν πρόκειται να κάνει.

Τρίτον: Αναλαμβάνετε νέες δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ. Προσφορές για νέες ΝΑΤΟικές βάσεις, επέκταση άλλων, για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου αγκαλίτσα με τις ΗΠΑ, ετοιμότητα για συμμετοχή σε νέες επεμβάσεις στην περιοχή. Και να σας πω το εξής: Καμιά κυβέρνηση από το 1974 και μετά δεν τόλμησε να μιλήσει για δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής βάσης σε νησί του Αιγαίου. Αλλη μια πρωτοπορία της ανανεωτικής αριστεράς που μας κυβερνά σήμερα.

Τέταρτον: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τους δανειστές. Το αν αυτή η συμφωνία είναι ενιαία ή θα έρθει σε δόσεις, δηλαδή κάποια συμφωνία μίνιμουμ τώρα και κάποια μέτρα στρατηγικής σημασίας, όπως το Ασφαλιστικό, για αργότερα, για τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη, είναι δευτερεύον ζήτημα. Τώρα ετοιμάζεστε να νομοθετήσετε ορισμένα νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Αυτό είναι μάλλον το σχέδιο.

Και δεν μιλάμε λέγοντας αυτό για την πρόταση των δανειστών, την οποία λέτε προς το παρόν ότι την απορρίπτετε, αφού όντως περιέχει έναν Αρμαγεδδόνα από βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Μιλάμε για τη δική σας πρόταση, την πρόταση της κυβέρνησής σας, αν τελικά περάσει.

Η δική σας η πρόταση, αλήθεια, τι συνιστά;

Είναι, μήπως, κάποια επωφελής για το λαό συμφωνία;

Ούτε κατά διάνοια. Είναι μια επώδυνη για το λαό συμφωνία, ένα νέο μνημόνιο που όχι μόνο παγιώνει και άρα νομιμοποιεί όλα τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων μνημονίων, απαγορεύοντας και την απλή άμβλυνσή τους, αλλά και προσθέτει νέα μέτρα λαιμητόμο που προοιωνίζονται ακόμα πιο μαζική εξαθλίωση, φτώχεια για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Στην ουσία, με την πρότασή της η κυβέρνηση λέει τα εξής:

  • Δεσμεύεται να αυξήσει τους αντιλαϊκούς έμμεσους φόρους, τον ΦΠΑ, οδηγώντας σε μεγάλες αυξήσεις για βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, ακόμη και για βασικά τρόφιμα που πάνε στο 23%.

  • Δεσμεύεται να μονιμοποιήσει το χαράτσι της «εισφοράς αλληλεγγύης» σε λαϊκές οικογένειες με εισόδημα ακόμη και 30.000 ευρώ.

  • Δεσμεύεται να συνεχίσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης τομέων στρατηγικής σημασίας, όπως λιμάνια και αεροδρόμια, με αρνητικές συνέπειες και για τους εργαζόμενους σ’ αυτούς τους κλάδους και για όσους θα κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών.

  • Δεσμεύεστε να αυξήσετε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καταργώντας τα δικαιώματα πρόωρης συνταξιοδότησης που έχουν απομείνει, και ανοίγετε το δρόμο για περαιτέρω ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέσω της ενοποίησης Ταμείων και των αναλογιστικών μελετών που λέτε ότι θα κάνετε.

Κι αφήστε τις κορόνες ότι θα πληρώσουν οι πλούσιοι, η ολιγαρχία, κι άλλα τέτοια για να ξεγελάτε τους εργαζόμενους. Για λογαριασμό αυτών διαπραγματεύεστε. Αυτών τα συμφέροντα έχετε στην πρώτη γραμμή.

Αντίθετα, την ίδια στιγμή που ζητάτε από το λαό, ως «πατριωτικό καθήκον» μάλιστα, να πληρώνει τους αβάσταχτους φόρους, το κεφάλαιο μένει στο απυρόβλητο. Καμία φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου δεν έχει καταργηθεί, ενώ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες χαρίζονται χρέη, πρόστιμα μεγαλοεπιχειρηματιών και νομιμοποιούνται αδήλωτα εισοδήματα μεγαλοκαταθετών.

Ακόμη και η επιδίωξη της κυβέρνησής σας για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, για επενδυτικά πακέτα, για ρύθμιση στην αποπληρωμή του χρέους δεν υπηρετεί την πραγματική ανακούφιση του λαού, την αύξηση των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών, αλλά την εξοικονόμηση πόρων που θα στηρίξουν τις επενδύσεις, την καπιταλιστική ανάκαμψη και κερδοφορία, που είναι ασύμβατη με τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει ωμά το λαό, όταν ισχυρίζεται ότι με τη συμφωνία εξασφαλίζει ότι δε θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ακριβώς για το λόγο ότι από μόνες τους αυτές οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέες μεγάλες απώλειες το λαϊκό εισόδημα.

Τα νέα μέτρα δεν θα προστεθούν απλά στο αντεργατικό – αντιλαϊκό πλαίσιο που υπάρχει. Στους 400 εφαρμοστικούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ. Στη στάση πληρωμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια, κοινωνικές υπηρεσίες, δεσμεύοντας με αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό τα ταμειακά διαθέσιμα ασφαλιστικών ταμείων, δήμων κι άλλων δημόσιων οργανισμών.

Αλλά το νέο μνημόνιο – συμφωνία, με βάση τη δική σας πρόταση, θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε βάρος των εργατικών – λαϊκών αναγκών. Περικλείει δυναμική πιο επικίνδυνη, γιατί ανοίγει το δρόμο για ένα νέο γύρο εκβιασμών σε βάρος του λαού, σε συνθήκες μάλιστα που η Ευρωζώνη δύσκολα ανακάμπτει από την κρίση και που οι αντιθέσεις γίνονται οξύτερες.

Για μας, λοιπόν, είναι απολύτως απορριπτέα, τόσο τα σχέδια των δανειστών όσο και τα σχέδια της κυβέρνησης.

Αυτό που οφείλουμε, βέβαια, να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση είναι ότι πέτυχε να συγκαλύψει τον πραγματικό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης και να καλλιεργήσει σ’ ένα βαθμό την κάλπικη αντίληψη ότι «για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση», ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει τον ύπνο τους για να αντιμετωπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «ο λαός πρέπει να χορτάσει από περηφάνια για την κυβέρνηση και τη διαπραγμάτευση, ανεξάρτητα αν η τσέπη του και το στομάχι του αδειάζει».

Αυτό, ομολογούμε ότι σε ένα βαθμό το έχετε πετύχει, άσχετα αν κι αυτό έχει κοντά ποδάρια, αφού το λογαριασμό θα τον πληρώσουν πάλι τα γνωστά υποζύγια.

Αυτή είναι κι η μεγάλη προσφορά σας στο σύστημα.

Σε μια περίοδο που έπρεπε και πρέπει να δυναμώσει ο γνήσιος ριζοσπαστισμός. Που έπρεπε και πρέπει να δυναμώσει η μαζική λαϊκή κινητοποίηση, η ανασύνταξη του κινήματος. Με στόχους όπως: κατάργηση των μνημονίων, ανάκτηση απωλειών για το λαό, διαγραφή του χρέους, ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων…,

…εσείς διαβεβαιώνατε ότι η ΕΕ είναι «το κοινό μας σπίτι», κοροϊδεύατε το λαό ότι μπορεί να απαλλαγεί από μνημόνια και τρόικες, χωρίς ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο, χωρίς δηλαδή σύγκρουση με τους εμπνευστές των μνημονίων.

…Διαβεβαιώνατε το λαό ότι ο εύκολος δρόμος των βουλευτικών εκλογών και της ανάδειξης νέας κυβέρνησης, της δικής σας, «αριστερής», ως νέου διαχειριστή – διαπραγματευτή, θα έφερνε μια άλλη κατάσταση προς όφελός του.

…Εξαπατούσατε το λαό ότι η ΕΕ αλλάζει. Σκορπάγατε ψεύτικες ελπίδες και συνεχίζετε πάλι να εξαπατάτε το λαό ότι μπορεί μέσα στην ΕΕ, σ’ αυτήν τη συμμαχία των λύκων, να υπάρχουν σχέσεις ισοτιμίας κι αλληλεγγύης.

…Καλλιεργήσατε τη λογική του μικρότερου κακού, που ξεκίνησε το «μικρότερο κακό» από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, έγινε «να μην πάμε παρακάτω βρε παιδιά» και σήμερα καταλήγουμε στο «μεγαλύτερο κακό» της πρότασής σας στους δανειστές.

Πάνω από όλα και εσείς, όπως και τα άλλα κόμματα, θέλετε να βάλετε το λαό να πίνει νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης, να εξαρτήσει τη ζωή και το μέλλον του από την κερδοφορία του κεφαλαίου και των αγορών, γιατί αυτό σημαίνει καπιταλιστική ανάκαμψη και ουδέν πέραν τούτου.

Παρότι έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας -και δεν ξέρουμε αν ιδρώνει το αυτί σας, απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό κυρίως- θα το επαναλάβουμε: Φιλολαϊκή ανάπτυξη και φιλολαϊκή διαπραγμάτευση με το κεφάλαιο και τα μονοπώλια, με την Ελλάδα κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ, δεν μπορεί να υπάρξει.

Και από αυτήν την άποψη διαπραγματεύεστε μεν με τους δανειστές – εμείς ποτέ δεν σας κατηγορήσαμε για το αντίθετο – κάθεστε όμως από την ίδια πλευρά του τραπεζιού κι ας παριστάνετε τους παραμελημένους.

Γιατί και εσείς και οι δανειστές θεωρείτε δεδομένους τους στόχους και τις αρχές λειτουργίας της ΕΕ.

Διαπραγματεύεστε τους όρους εξυπηρέτησης ενός χρέους που είναι σαν τα κεφάλια της Λερναίας Υδρας.

Η πληρωμή κάθε δόσης γεννά νέα ανάγκη δανειοδότησης και πρόκειται για δάνεια που γίνονται κεφάλαια – κέρδος των καπιταλιστών.

Μέσα σ’ αυτά τα τείχη, το αποτέλεσμα της όποιας διαπραγμάτευσης που κάνετε δεν μπορεί παρά να είναι αντιλαϊκό. Γι’ αυτό και η λύση βρίσκεται στη ρήξη μ’ αυτό το πλαίσιο κι όχι στη διαπραγμάτευση για τους όρους σφαγής του λαού.

Και φυσικά έχετε και την «αριστερή» αντιπολίτευση μέσα στο κόμμα σας που προτείνει μια ρήξη – καρικατούρα, μια δήθεν ρήξη στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπου πάλι η χώρα και ο λαός θα είναι δέσμιοι του χρέους, των κατευθύνσεων της ΕΕ ή άλλων ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και νομισματικών ενώσεων που πιθανά θα συμμετέχει και όπου πάλι ο λαός θα πληρώνει ακριβά για τα κέρδη εκείνων των επιχειρηματικών κέντρων που θα ωφεληθούν από ένα υποτιμημένο είτε εθνικό είτε κατ’ άλλους διπλό νόμισμα.

Αφήνετε να διαρρέει ότι θα δανειστούμε από τη Ρωσία, την Κίνα και τις τράπεζες των BRICS, λες και όλοι αυτοί θα δώσουν δάνεια χωρίς ανταλλάγματα. Αφήστε που στην πραγματικότητα Ρωσία και Κίνα, για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αφού την Ελλάδα την βλέπουν κυρίως ως πύλη εισόδου τους στην Ευρώπη.

Η ζημιά, λοιπόν, που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο οικονομική, άμεσα ή μεσοπρόθεσμα, είναι πολύπλευρα διαλυτική, γιατί επιχειρεί να ανακόψει τις ριζοσπαστικές διαθέσεις, κάθε ίχνος ριζοσπαστισμού, ώστε να μην τολμήσει ο λαός καν να διανοηθεί, ούτε σήμερα, ούτε αύριο, ότι μπορεί να έχει ένα μέλλον έξω από τα σημερινά τείχη, με τον ίδιο βεβαίως στην εξουσία.

Καλούμε το λαό να θέσει και απέναντι στους δανειστές και απέναντι στην κυβέρνηση τις δικές του κόκκινες γραμμές. Και αυτές οι κόκκινες γραμμές ούτε ταυτίζονται, ούτε συγκλίνουν, ούτε τέμνονται με την κόκκινη γραμμή που έχετε όλοι σας: Δανειστές – κυβέρνηση – και τα άλλα κόμματα. Που είναι η ΕΕ και η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, με το λαό δεμένο χειροπόδαρα. Ο καθένας σας έχει το ρόλο του σε αυτήν τη διαδικασία και κυρίως στην ενσωμάτωση του λαού και της αντίστασής του.

Χρειάζεται λοιπόν κατά τη γνώμη μας ο λαός να αντιτάξει τη μεγάλη δύναμή του που δεν την έχει χρησιμοποιήσει έως τώρα, που την έβαλε σε δεύτερη μοίρα, με την ελπίδα ότι μόνο περιμένοντας μέσα από κάποιες εκλογές χτες – σήμερα – αύριο πιθανόν, είναι δυνατόν να μπορέσει να αλλάξει ριζικά τη ζωή του.

Και το επισημαίνουμε αυτό, ιδιαίτερα σήμερα που οι εκλογές αξιοποιούνται πάλι ως σενάριο για να κάνουν το λαό συνένοχο των νέων αντιλαϊκών συμφωνιών.

Η δύναμη του λαού όμως βρίσκεται πρώτα από όλα και κυρίως στην οργάνωση, στην ταξική πάλη, στον ανυποχώρητο αγώνα για να ανακτηθούν οι απώλειες, στην προετοιμασία και οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, άμεσα, τώρα, για να διεκδικήσουμε κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων.

Η δύναμη των αγώνων πολλαπλασιάζεται και φέρνει κάποια αποτελέσματα μόνο όταν αναπτύσσεται και εξελίσσεται, μέσα από την ίδια την πείρα των εργαζομένων, σε αγώνα αμφισβήτησης της εξουσίας των μονοπωλίων, της ΕΕ, και του ΝΑΤΟ.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση παλεύει το ΚΚΕ και συμβάλλει και με τις προτάσεις νόμου, τροπολογίες κι άλλες παρεμβάσεις που έχει καταθέσει στη Βουλή και οι οποίες είτε δεν έρχονται για συζήτηση είτε απορρίπτονται από την κυβέρνηση.

Για να δοθεί οριστική λύση υπέρ του λαού απαιτείται πραγματική ρήξη. Ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους.

Ρήξη σημαίνει η εργατική τάξη με τα λαϊκά στρώματα να έρθουν στην εξουσία, τα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, η παραγωγή και οι κοινωνικές υπηρεσίες να σχεδιάζονται κεντρικά, επιστημονικά, να πραγματοποιούνται με εργατικό έλεγχο και με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

Και απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα στο ριζοσπαστικό κόσμο, στις εργατικές – λαϊκές δυνάμεις που πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ και που σήμερα έχουν και τη δυνατότητα και την πείρα να βγάλουν κάποια συμπεράσματα. Να συναντηθούν με το ΚΚΕ στον αγώνα και το κίνημα, ακόμη κι αν διατηρούν επιφυλάξεις για επιμέρους θέσεις του.

Να ξανασυναντηθούμε στους λαϊκούς αγώνες, στα μεγάλα συλλαλητήρια, όπως αυτό που διοργανώνεται στις 11 του Ιούνη ενάντια στο νέο μνημόνιο – συμφωνία.

Αυτός είναι ο δρόμος μιας πραγματικά περήφανης κι αξιοπρεπούς για το λαό στάσης».

Η δευτερολογία του Δ. Κουτσούμπα.

Στην δευτερολογία του (δείτε εδώ το video) ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε:

«Θα ήθελα να ξεκινήσω με αυτό το σχόλιο -ήθελα να το πω απ’ την αρχή της συζήτησης, γιατί όλοι μας έχουμε δουλειές, δεν εξαρτώνται τα πάντα απ’ το πρόγραμμα ούτε του κάθε κυβερνητικού εκπροσώπου, ούτε του πρωθυπουργού, ούτε οποιουδήποτε άλλου, θέλει και μια σοβαρότητα σ’ αυτή τη διαδικασία.

Συνεχίζετε ακάθεκτοι με διαδικασίες φαστ – τρακ στη Βουλή. Γίνεστε έτσι κι εσείς συνώνυμο μιας λειτουργίας στα χνάρια των προηγούμενων. Κάνετε μια διαδικασία, όπου έχετε και το μαχαίρι και το πεπόνι, δεν ενημερώνετε για τίποτα ουσιαστικά, ούτε έγκαιρα.

Είστε μόνον εσείς γνώστες όλων των e-mail που έχετε ανταλλάξει, όλων των συζητήσεων που έχετε κάνει μεταξύ σας και με τους εταίρους σας, γνώστες των «ροζ» πλέον γραμμών σας, διότι οι κόκκινες τελειώσαν. Ξέρετε και τις μαύρες γραμμές και τις απόψεις των δανειστών, της τρόικας, των θεσμών, ξέρετε ποιοι έχουν τη μια και ποιοι την άλλη άποψη και η Βουλή στην ουσία έχει μεσάνυχτα.

Υποτίθεται μας ενημερώσατε σήμερα, εκτάκτως μάλιστα και βέβαια είχατε και την απαίτηση να τοποθετηθούμε. Φυσικά, εμείς ως Κόμμα τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα για μια σειρά ζητήματα. Μέχρι προχτές στους βουλευτές σας, όταν σας ρωτούσαν τι γίνεται με τη διαπραγμάτευση, ποιες είναι οι προτάσεις των δανειστών, ποιες είναι οι προτάσεις οι δικές σας, τους απαντούσατε ότι σε αυτήν τη φάση καλό είναι να μην ξέρουν πολλά. Βέβαια, όχι ότι μας διαφωτίσατε ιδιαιτέρως απόψε με αυτά που είπατε, δεν είπατε και τίποτα καινούργιο, τα διαβάζουμε κάθε μέρα στις δηλώσεις σας, στα άρθρα σας, σε συνεντεύξεις στελεχών σας κ.λπ.

Ούτε τους δικούς σας δεν ενημερώνετε. Βέβαια, ποσώς μας ενδιαφέρει η εσωκομματική σας λειτουργία και το επίπεδο της εσωκομματικής σας δημοκρατίας και συνέπειας. Δικό σας θέμα είναι, ας το λύσετε μόνοι σας με την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα. Αλλά δεν μπορεί να συμπεριφέρεστε έτσι απέναντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Αν θέλατε ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση, αν πραγματικά σας ενδιέφεραν οι απόψεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα του ΚΚΕ, έπρεπε να αναλάβετε την ευθύνη, ώστε να έχουν δικαίωμα αναλυτικής ενημέρωσης, έγκαιρης, όλα τα κόμματα. Εμείς ως Κόμμα δεν είχαμε.

Δεν θα ήταν δύσκολο να μας στέλνατε τις 47 σελίδες αντί να τις διαβάζουμε απ’ τη διαρροή σε γερμανικές εφημερίδες και δεν ξέρω που αλλού, ή να μας στέλνατε και τις προτάσεις των δανειστών -έτσι κι αλλιώς κι αυτές βγήκαν. Απ’ τους δημοσιογράφους τα μαθαίνουμε. Ευτυχώς που υπάρχουν και τα Μέσα Ενημέρωσης και ενημερωνόμαστε από ‘κει για να ‘ρθουμε να τοποθετηθούμε απόψε.

Γιατί δεν πιστεύω να είχε κανένας την απαίτηση, ούτε εσείς κ. Τσίπρα, με μια 20λεπτη ομιλία – ενημέρωση για το τι λέτε εσείς και τι λένε οι δανειστές και τι σας είπε προχτές το βράδυ ο Γιούνκερ, να τοποθετηθούμε και μάλιστα να συναινέσουμε, όπως λέτε και να σας δώσουμε και πλάτη βοήθειας για την αγωνιστική σας γραμμή και την υπερήφανη διαπραγμάτευσή σας, που να τη χαίρεστε!

Παρ’ όλα αυτά, βέβαια, εμείς τοποθετηθήκαμε υπεύθυνα κι ας μην είχαμε τη δυνατότητα που απαιτείται για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Γιατί εκτός του ότι δεν μαθαίνουμε τι λέτε ακριβώς και ποιες είναι οι προτάσεις, αλλά απ’ τον Τύπο μόνο, μαθαίνουμε και ότι συγκαλείται η Βουλή ενώ βρισκόμασταν για παράδειγμα εμείς στην Κύπρο και δεν ξέρω πού αλλού κάποιοι άλλοι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, απ’ τους πολιτικούς αρχηγούς ή τι άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις είχαν.

Και, βέβαια, δεν ήμασταν στην Κύπρο για αναψυχή χτες (σ.σ. προχτές) το απόγευμα. Πήγαμε στην έναρξη του 22ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ και είχαμε πρόγραμμα για συναντήσεις με την κυπριακή ηγεσία, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τις κάναμε γιατί υπάρχουν εξελίξεις και γι’ αυτά τα ζητήματα.

Κι έχετε ακόμα το θράσος να μιλάτε για συναίνεση να ζητάτε ελάχιστο όριο συναίνεσης. Εσείς δεν μπορείτε να βοηθήσετε στη συναίνεση των διαδικασιών που θα ακολουθήσουμε, των χρόνων που θα διαθέσουμε και το πότε θα γίνετε μια ουσιαστική συζήτηση εδώ μέσα.

Κύριε Τσίπρα, εμείς πιστεύουμε ότι δε σηκώσατε το γάντι και τους τόνους, όπως είπατε -τους τόνους μάλλον είπατε, όχι το γάντι- γιατί ακριβώς βαδίζεται στα χνάρια των προηγούμενων, που τόσο βέβαια τους καταδικάζατε πριν, προεκλογικά.

Ουσιαστικά, παραδεχτήκατε ότι ετοιμάζετε νέα συμφωνία – μνημόνιο. Θα το φέρετε. Μπορεί να μην το φέρετε τώρα, μέχρι τις 14 Ιουνίου δε θα κλείσει από ότι φαίνεται, από ό,τι καταλάβαμε, που είπε ο κύριος Θεοδωράκης πριν, αλλά σε αυτό έχουν συμφωνήσει και οι εταίροι σας. Εστω κι αν δεν το ονομάζετε έτσι, γιατί και σε αυτό επίσης έχουν συμφωνήσει οι εταίροι, δε θα το ονομάζουν μνημόνιο. Σας έκαναν το χατίρι. Δεν θέλατε τρόικα, τους λένε όλοι πλέον τώρα «τρεις θεσμούς», όπως τους ζητήσατε. Μπράβο σας. Δε θέλετε μνημόνιο, θέλετε συμφωνία. Η ουσία όμως για το λαό θα είναι η ίδια.

Οσο για την ανάκτηση των απωλειών που είναι ένα ζητούμενο και εμείς το θέτουμε στον ελληνικό λαό ως Κόμμα, ούτε κουβέντα. Αφού ήδη παραδεχτήκατε και σήμερα -όχι άμεσα, όχι καθαρά δηλαδή, αλλά το είπατε- ότι έχετε συμφωνήσει πως δε θα πειράξετε τίποτα από τα προηγούμενα μνημόνια, δηλαδή τους εφαρμοστικούς νόμους. Κι αυτοί είναι 400 το σύνολο.

Το ΚΚΕ δε θα μπει ούτε μπαίνει στη λογική για το ποιο είναι το καλύτερο: Το e-mail Χαρδούβελη, το e-mail Βαρουφάκη, η συμφωνία η καινούργια που ετοιμάζει η κυβέρνηση, που προτείνει και τα λοιπά. Και μόνο αυτά που μας είπατε σήμερα ότι προτείνετε, ή που έχετε ως «κόκκινες γραμμές», ως όριο, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Και μόνο αν πάρει κανείς δηλαδή το 23% του ΦΠΑ για παράδειγμα, που θα ανέβει και σε μια σειρά τρόφιμα, καταλαβαίνουμε ότι θα τον πληρώνει ο άνεργος, ο μεροκαματιάρης, ο συνταξιούχος. Αυτός θα επιβαρύνεται με αυτό το 23% του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, δε λέω για τα υπόλοιπα.

Και δεν είναι μόνο αυτά. Ουσιαστικά συμμετέχετε σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι, μέσα σε οξυμένες αντιθέσεις, σε ανταγωνισμούς. Ουσιαστικά βάζετε τους Αμερικάνους επιδιαιτητές στο Αιγαίο, στα κυριαρχικά δικαιώματα, στην εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, επιδιαιτητές στην ΑΟΖ για την οποία δε βγάζετε τσιμουδιά, συνεταιράκια στην εκμετάλλευση του Αιγαίου, βασικού πλούτου της χώρας μας.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θεωρεί υπερήφανη διαπραγμάτευση ουσιαστικά το παιχνίδι με αυτές τις αντιθέσεις, με αυτούς τους ανταγωνισμούς και τις διαφορές που είναι υπαρκτές και τη διαπάλη που γίνεται και μέσα στην ΕΕ, στους τρεις θεσμούς, δηλαδή την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, στα πλαίσια δηλαδή της τροϊκανής συμμαχίας, για να συνεννοούμαστε και να μας καταλαβαίνει κι ελληνικός λαός.

Εμείς δεν αμφισβητούμε, ούτε αμφισβητήσαμε, ότι η κυβέρνηση έχει τακτική και στρατηγική. Την έχει επιλέξει, αυτή είναι. Βέβαια, τακτική και στρατηγική έχουν και οι άλλοι, έχουν και οι δανειστές, έχουν και οι εταίροι. Και δεν είναι λιγότερο έμπειροι, ούτε λιγότερο έξυπνοι από τους κυβερνώντες, από τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Καμμένο.

Η ουσία είναι μια κατά τη γνώμη μας: Κυβέρνηση και εταίροι ουσιαστικά στρώνουν το έδαφος για μια νέα συμφωνία – μνημόνιο, που θα περιέχει και αντιλαϊκά μέτρα και αντιλαϊκές δεσμεύσεις για το λαό σε όλους τους τομείς. Αλλα θα είναι υπό νομοθέτηση προφανώς πιο άμεσα το επόμενο διάστημα, άλλα θα είναι σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη για το λαό. Η διέξοδος κατά την άποψή μας βρίσκεται μόνο στην πρόταση του ΚΚΕ και από αυτή την άποψη καλούμε το λαό να την στηρίξει πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά το επόμενο διάστημα».

 

Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.
Αρέσει σε %d bloggers: