Η συγκυβέρνηση απολύει 8,5 χιλιάδες καθαρίστριες στα σχολεία και αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις τους.

Άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της καθαριότητας των σχολικών μονάδων και των εργασιακών δικαιωμάτων των 8.500 καθαριστριών ζήτησε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης ,την 28/Απριλη, στη Βουλή.

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι τον Ιούνη του 2015 λήγει, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων αφου «για το διδακτικό έτος 2015-2016 οι συμβάσεις θα καταρτίζονται από τους οικείους δήμους και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Που σημαίνει όπως υπογράμμισε και ο βουλευτής του ΚΚΕ αν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα τώρα, οι χιλιάδες καθαρίστριες θα οδηγηθούν σε απόλυση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατατόπισε τον υπουργό για την τροπολογία που κατέθεσε ήδη το ΚΚΕ στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου καλώντας την κυβέρνηση να την κάνει αποδεχτή, ώστε να ανανεωθούν για την νέα σχολική χρονιά οι συμβάσεις των καθαριστριών και να οριστικοποιηθεί η λύση του προβλήματος με την μονιμοποίηση τους με το σχολικό έτος 2016-17.

Τέλος ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε την κυβέρνηση να ανανεώσει τώρα όλες τις συμβάσεις των εργαζομένων, διασφαλίζοντας την πληρωμή τους που ήδη σήμερα καθυστερεί και τη χρηματοδότηση αυτής της λειτουργίας στους Δημους, να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα με τη μονιμοποίηση των καθαριστριών στα σχολεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση λόγω των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων δήλωσε την πρόθεση της κυβέρνηση να κινηθεί στην υλοποίηση του θεσμικού πλαισίου που έχει δρομολογήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Εμέσα δηλαδή έκανε αποδεκτό ότι οι 8,5 χιλιάδες καθαρίστριες των σχολείων θα απολυθούν τον Ιούνη με την λήξη των συμβάσεων τους!

Ο κ. Κουράκης δήλωσε ακόμη ότι το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να νομοθετήσει για την μοριοδότηση των καθαριστριών για την συμμέτοχη τους σε επόμενες συμβάσεις! Η τακτική της κυβέρνησης ακόλουθη την λαϊκή ρήση «να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι» !

Ο Υπουργός και η συγκυβέρνηση κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα τις χιλιάδες καθαρίστριες που για χρόνια δουλεύουν στα σχολεία για ένα κομμάτι ψωμί, αφού γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι οι Δήμοι με βάση την κείμενη νομοθεσία και να θέλουν δεν μπορούν να προκηρύξουν διαγωνισμό ώστε το Σεπτέμβρη να υπάρξουν καθαρίστριες στα σχολεία.

Γνωρίζουν ακόμη ότι το θεσμικό πλαίσιο στους Δήμους επιβάλει οι συμβασιούχοι να είναι λιγότεροι κατά 10% το 2015 σε σχέση με το 2014, που σημαίνει ότι ένα ποσοστό τους και έτσι είναι από χέρι στην ανεργία και τα σχολεία χωρίς προσωπικό καθαριότητας.

Να θυμίσουμε ακόμη στον υπουργό ότι ο σχεδιασμός προσλήψεων για τους συμβασιούχους στους δήμους για το 2015 έχει ήδη κλείσει με βάση τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησης από τον Απρίλη!

Τι απομένει!

Οι απολύσεις των καθαριστριών και μετά έρχονται οι εργολάβοι και πιθανά να δούμε την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να καλεί τις καθαρίστριες που απολύει να φτιάξουν ΚΟΙΝΣΕΠ για να έχουν δουλειά!

Τέλος αξίζει κανείς να θυμηθεί τι ζητούσαν τον Νοέμβρη του 2014 με ερώτηση τους 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενοι στους υπουργούς, Παιδείας, Οικονομικών και Εσωτερικών της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ , «πότε προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταβάλλονται οι αμοιβές τους σε σταθερή, μηνιαία βάση και κατά πόσο υπάρχει η πρόθεση, να προσλαμβάνονται και να εργάζονται όλες οι καθαρίστριες που καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθαρισμού των σχολικών μονάδων, με σταθερές εργασιακές σχέσεις και όχι με συμβάσεις μίσθωσης έργου».

Advertisements
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: