Αντιδράσεις για τον περιορισμό των προσλήψεων στους δήμους

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το χτεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» σχετικά με την -υπογεγραμμένη από τον υπουργό Εσωτερικών- εγκύκλιο που, μεταξύ άλλων, καλεί τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίες για το 2015 θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014, στο πλαίσιο της «περιστολής των κρατικών δαπανών».

Υπενθυμίζουμε, επίσης, πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος στηρίζεται στο νόμο 3833/2010, «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (σ.σ. πρώτο μνημόνιο), και στο νόμο 4093/2012, «Εγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016», τους δύο μνημονιακούς νόμους που έφεραν και πέρασαν στη Βουλή από ΠΑΣΟΚ και συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, αντίστοιχα. Ετσι, το υπουργείο, επικαλούμενο αυτούς τους μνημονιακούς νόμους, ζητά περιορισμό των προσλήψεων κατά 10% του προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου. Εργαζόμενους, δηλαδή, που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα και όχι έκτακτες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «έκτακτο προσωπικό».

Σχολιάζοντας την εγκύκλιο, ο εκλεγμένος με το ΚΚΕ δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, λέει στο «Ρ» πως «στα ήδη μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν με την υποστελέχωση των δήμων θα προστεθεί ένα ακόμα και μάλιστα με «αριστερή» σφραγίδα. Εκεί που περιμέναμε πως θα προβλεφθούν μόνιμες θέσεις εργασίας που να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στους δήμους, η κυβέρνηση έρχεται να κάνει περικοπές και από τις ελάχιστες ήδη θέσεις που προβλέπονται κάθε χρόνο. Εμείς διαφωνούμε κάθετα και παλεύουμε για πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης, σημειώνει: «Διαφωνούμε πλήρως με το έγγραφο που έστειλε το υπουργείο. Είναι ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση και ακριβώς το ίδιο έγγραφο που μας έστελνε τα προηγούμενα χρόνια η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Απ’ ό,τι φαίνεται η νέα κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια ρότα. Δε γίνεται πουθενά κουβέντα για μόνιμο προσωπικό. Συνεχίζεται η ομηρία των συμβάσεων, της πολιτικής εκδούλευσης πάνω στα εργασιακά, πράγμα το οποίο είναι αντιδραστικό και δεν τηρεί μάλιστα και τις δεσμεύσεις που έδωσε ο υπουργός Ν. Βούτσης, τόσο σε συνάντηση με την ΠΕΔΑ όσο και προεκλογικά με την ΚΕΔΕ μίλησαν για μόνιμο προσωπικό».

Ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής, σημειώνει: «Λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της απαγόρευσης προσλήψεων έχει μειωθεί το προσωπικό σε όλες τις δραστηριότητες, από την καθαριότητα μέχρι και τις κοινωνικές δομές. Εχουμε ήδη στείλει επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών, Ν. Βούτση, από τον οποίο ζητάμε 85 θέσεις εργασίας όλων των ειδικοτήτων για το δήμο. Για το αίτημα αυτό, η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει και τώρα έρχεται και λέει πάρτε έκτακτο προσωπικό και μάλιστα πετσοκομμένο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα».

Ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, τονίζει: «Είναι ανάγκη και θα παλέψουμε για τη στελέχωση των υπηρεσιών, με πλήρη προσωπικό, με θέσεις εργασίας με μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Η δαπάνη αυτή πρέπει να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είμαστε αντίθετοι στην πιθανή αυριανή πολιτική αφαίρεσης των όποιων χρηματοδοτήσεων δίνει το κράτος και να πάμε στη λογική της ανταποδοτικότητας. Θα μας βρει και αυτή η κυβέρνηση απέναντί της».

Αντιδράσεις εκφράστηκαν και από τους εργαζομενους στους δήμους. Ο Τάκης Σκιαδάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Αχαΐας, επισημαίνει πως «το κράτος έχει μεταφέρει και μεταφέρει δεκάδες αρμοδιότητες στους δήμους. Οι υπηρεσίες αδειάζουν από προσωπικό και οι όποιες ανάγκες επιχειρούνται να καλυφθούν με την κατάρα της μερικής απασχόλησης και άλλες μορφές ελαστικής και προσωρινής απασχόλησης. Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση αναγγέλλει την παραπέρα μείωση των προσλήψεων ακόμα και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου. Είναι φανερό πως και η αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί τον ίδιο στρατηγικό στόχο, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να αντιδράσει, να διεκδικήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους συμβασιούχους, επαναφορά των απολυθέντων χωρίς γκρίζες ζώνες με τα ίδια δικαιώματα».

Advertisements
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: