Δήμος Αθήνας: Χιλιάδες παιδιά υποσιτίζονται στους παιδικούς σταθμούς – Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Χιλιάδες παιδιά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του δήμου Αθήνας υποσιτίζονται καθημερινά, καθώς απουσιάζουν από τη διατροφή τους βασικές τροφές, όπως κρέας, ψάρι, φρούτα, τυρί και λαχανικά. Ο σχετικός διαγωνισμός για τη σίτιση των παιδιών δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, κάτι που ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, απέδωσε σε ασφυκτικές γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχει θεσπίσει η κεντρική κυβέρνηση.

Το πρόβλημα είχε επισημάνει ήδη από τον Οκτώβρη η «Λαϊκή Συσπείρωση», καλώντας τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση για διάστημα τριών μηνών, ώστε να μη μείνουν τα παιδιών χωρίς την απαραίτητη διατροφή. Αντ’ αυτού, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε, τέσσερις μήνες μετά, ότι θα προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση. Στο μεταξύ τα παιδιά σιτίζονται, όπως καταγγέλλουν Σύλλογοι Γονέων, με χορτόσουπες, όπως βαφτίζεται η σούπα με ρύζι ή ίχνη καρότου, με ρύζι και ζυμαρικά.

Παράλληλα, γίνονται δεκτές και χορηγίες, γεγονός για το οποίο οι Σύλλογοι Γονέων εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες από το προσωπικό των παιδικών σταθμών, φτάνουν στα μαγειρεία τρόφιμα ληγμένα ή πολύ κοντά στη λήξη τους.

Παρεμβάσεις «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» τόνισε τα εξής:

«Υπάρχει η δήλωση της προέδρου του ΔΒΑ στη συνεδρίαση του ΔΣ του Βρεφοκομείου ότι το φαγητό επαρκεί μέχρι την Τρίτη 10/2. Κι ερχόμαστε τώρα τρεις μέρες πριν το dead line να συζητήσουμε αυτό που εμείς σας έχουμε προτείνει από τον Οκτώβρη του 2014 και στο ΔΣ του ΔΒΑ, να προχωρήσουμε σε πρόχειρο διαγωνισμό με απευθείας ανάθεση για κάλυψη των αναγκών ανά κατηγορία για τρεις μήνες και είπατε ότι αυτό δεν είναι νόμιμο. Και είναι νόμιμο από τότε μέχρι σήμερα να υποσιτίζονται τα παιδιά!

Υπάρχει εικονικό διαιτολόγιο. Άλλα γράφετε, άλλα τρώνε τα παιδιά. Υπάρχει πρόβλημα με τους χορηγούς. Εδώ και τρεις μήνες αυτή η υποτυπώδης σίτιση γίνεται με χορηγούς. Ποιος ελέγχει και τι ελέγχει;

Υπάρχει, επίσης, θέμα με αυτά που διαφήμιζε ο δήμαρχος προεκλογικά, ότι σιτίζει ο Δήμος παιδιά στα δημοτικά και στα γυμνάσια. Όμως αυτό δεν γίνεται – τουλάχιστον αυτή είναι η δική μας πληροφόρηση. Δεν δίνονται αυτά τα 1500 γεύματα στους μαθητές. Και ταυτόχρονα υπάρχει και το πρόβλημα με τον ΚΥΑΔΑ που αναφέρθηκε από τους συναδέλφους, δηλαδή χορηγία σε τρόφιμα του ΚΥΑΔΑ προς το ΔΒΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ΚΥΑΔΑ.

Υπάρχει επίσης, μείζον θέμα με τη λήξη των δίμηνων συμβάσεων για 126 εργαζόμενους. Τι θα γίνει, γιατί πρόκειται για κρίσιμες ειδικότητες. Εμείς ζητάμε, εάν υπάρχει δυνατότητα αφού δεν πρόκειται και για τα ίδια φυσικά πρόσωπα του προηγούμενου διμήνου, να παραταθούν οι συμβάσεις τους. Να πάρουμε απόφαση και να το προχωρήσουμε. Το ότι ελπίζετε στα 5μηνα, όταν και εάν έρθουν, αφήνει στον αέρα κρίσιμες λειτουργίες των παιδικών σταθμών.

Προτείνουμε, λοιπόν, να εξετάσετε την περίπτωση πρόχειρου διαγωνισμού γιατί τόσο τα χρονικά περιθώρια όσο και το νομικό πλαίσιο είναι ασφυκτικά και εκτιμάμε ότι δεν προλαβαίνουμε. Γιατί υπάρχει ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη σίτιση στους παιδικούς σταθμούς, αλλά αν φτάσουμε να μην έχουμε καθόλου φαγητό στους παιδικούς σταθμούς σε τρεις μέρες, καταλαβαίνεται πόσο σοβαρό πρόβλημα είναι.

Υπάρχει ανησυχία και κινητικότητα στο χώρο των γονιών. Και υπήρχε το περιθώριο το ΔΒΑ να καλέσει και να ενημερώσει τους γονείς. Όλοι οι παιδικοί σταθμοί έχουν εκπροσώπους, κάποιοι έχουν και Συλλόγους Γονέων ανά σταθμό, υπάρχει και ο Σύλλογος Γονέων όλων των Παιδικών Σταθμών του Δήμου της Αθήνας και να συζητήσει μαζί τους. Να τους κάνει κοινωνούς του προβλήματος, όχι με την έννοια της ευθύνης, αλλά της διεκδίκησης. Εμείς καταθέτουμε στα πρακτικά τις αποφάσεις από συλλόγους γονέων δύο παιδικών σταθμών αλλά και του Συλλόγου Γονέων της Αθήνας.

Πρέπει να επιταχύνουμε τη λήψη απόφασης και μάλιστα σήμερα».

Απαντώντας στις τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, αλλά και του δημάρχου κ. Καμίνη ότι οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων που μίλησαν για υποσιτισμό των παιδιών είναι υπερβολικές, ο Νίκος Σοφιανός τόνισε:

«Δεν σκόπευα να δευτερολογήσω, αλλά δεν μπορεί να βγαίνετε κι από πάνω. Προσπαθούμε να συναινέσουμε για να βρεθεί λύση. Υποσιτισμός σημαίνει – και διαβάζω από την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων της 5ης Δημοτικής Κοινότητας Αμασίου Β’: ’’Εδώ και καιρό, μήνες, λείπουν κρέας, ψάρι, τυρί, φρούτα, λαχανικά, σαλάτα με αποτέλεσμα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα να είναι μονότονη επανάληψη γευμάτων με ρύζι και ζυμαρικά. Και εικονικά να αναφέρονται χορτόσουπες, ενώ είναι ρύζι με ίχνη καρότου’’. Αυτό είναι ο υποσιτισμός. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μην την αλλάζετε».

Αναφέρθηκε, επίσης, και στις ευθύνες που υπάρχουν από την πλήρη ενσωμάτωση των οδηγιών της ΕΕ για τους διεθνείς διαγωνισμούς που αυτούς επικαλούνται όσοι έχουν ευθύνη για την σοβαρότατη κατάσταση με τη σίτιση στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και στην ανάγκη να παρθεί απόφαση άμεσα και με κοινή συμφωνία, τόσο για την κάλυψη των αναγκών του ΔΒΑ, όσο και για τα γεύματα στα σχολεία και τον ΚΥΑΔΑ.

Advertisements
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: