Ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Ηλιούπολης του 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

cebbceb1cf83cf85.jpgΗΛΙΟΥΠΟΛΗ 28 – 10 2014

Κάθε χρόνο στα Δημοτικά Συμβούλια γίνεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου. Ποιο το ύψος του; Θα είναι ισοσκελισμένος ἠ διεκδικητικός (;;;;;;;), που θα διανεμηθεί;

 Σωστά και εύλογα ερωτήματα, αλλά όχι πάντα τα ποιο κρίσιμα.

 Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος καλείται να πληρώσει τον προϋπολογισμό του Δήμου και ποιος ωφελείται από αυτόν. Είναι σημαντικό από τη μεριά των εργαζομένων και των κατοίκων να κατανοηθεί η ταξική φύση του προϋπολογισμού και στους Δήμους. Ότι ο Δήμος δεν είναι ένας λαϊκός θεσμός αλλά ένας κρατικός θεσμός. Ότι σε τοπικό επίπεδο είναι το εργαλείο αναδιανομής του πλούτου και πάλι προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων, των  εργολάβων και όχι υπέρ των λαϊκών αναγκών.

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για να καταφέρουν να θεμελιώσουν αυτή την αντιλαϊκή ανατροπή ως προς τα έσοδα των Δήμων είχαν και έχουν  την στήριξη των δημάρχων και των οργάνων τους (π.χ. η στήριξη των δημάρχων, ώστε να μειωθούν οι ΚΑΠ προς τους δήμους για να μπούμε στην ΟΝΕ!)

 Στόχος να λειτουργήσουν οι δήμοι ως μέρος του αντιλαϊκού κρατικού μηχανισμού με την παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και δομών, την σύμπραξη με ιδιωτικά κεφάλαια, την ώθηση των Δήμων στον τραπεζικό δανεισμό ως Α.Ε.

Ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι κομμάτι και φωτογραφία της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής και συνδέεται με τις επιταγές της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ.

Ενσωματώνει την κατεύθυνση για μείωση των λειτουργικών δαπανών στο σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου, όπως:

 • Προμήθειες (-19% στην καθαριότητα), δαπάνες προσωπικού (-8% γενικά, -49% στον ΠΑΟΔΗΛ), υπερωριακή απασχόληση (-47% στην καθαριότητα, -75% στις οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες).

 • Καθηλώνει το τεχνικό έργο σε μικροεργολαβίες, ρετουσάροντας δρόμους, νησίδες πεζοδρόμια.

 • Παραμένοντας στα αζήτητα βασικές υποδομές και έργα που έχουν ανάγκη οι λαϊκές οικογένειες όπως είναι η συντήρηση και η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, η ανεπάρκεια σχολικής στέγης, η λειψή αντιπλημμυρική θωράκιση.

 • Οι υποδομές για πολιτισμό, αθλητισμό παραμένουν στα επίπεδα της δεκαετίας του ‘80 και η λειτουργία τους παραδίνεται είτε σε ιδιώτες είτε στην ανταπόδοση (πχ αθλητικά κέντρα, κολυμβητήριο, εργαστήρια, βιβλιοθήκη κλπ).

Η στρατηγική λογική που υπηρετεί και υλοποιεί με συνέπεια η δημοτική αρχή και μέσα από τον προϋπολογισμό είναι η συνεχής υποβάθμιση και υποστελέχωση των υπηρεσιών, στρώνοντας σταδιακά το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση τους όπως είναι το έργο της καθαριότητας, η σύμπραξη με  εργολάβους στο πράσινο, στην αυτεπιστασία αφού το τεχνικό συνεργείο έπαψε να έχει πια εργαζόμενους.

Οι  κοινωνικές δομές μετατρέπονται σε ευκαιριακές δράσεις, μοιράζοντας ψίχουλα στους πιο εξαθλιωμένους, γίνονται πεδίο δράσης της πλημμυρίδας  των Μ.Κ.Ο που εκμεταλλεύονται τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, αντικαθιστώντας τις σταθερές  δημόσιες κοινωνικές δομές  κλπ.

Το κράτος από τη μια μειώνει τις δαπάνες για την υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την πρωτοβάθμια υγεία, τα προνοιακά επιδόματα, την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και από την άλλη ο δήμος προσπαθεί να γίνει μοχλός απορρόφησης της λαϊκής αγανάκτησης με δωρεάν εξετάσεις, αλλά όχι αγωγή. Δηλαδή «να δώσουμε πιπίλα στο μωρό, για να σταματήσει να κλαίει από τη πείνα».

Την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες και το προσωπικό μειώνονται, που  μισθοί και βιοτικό επίπεδο χτυπιούνται, που η φοροληστεία του λαού γιγαντώνεται η δημοτική αρχή καμώνεται ότι  κρατεί  τα δημοτικά τέλη στο ύψος του 2010!. Ποιος μπορεί τάχα σήμερα να ισχυριστεί ότι αυτό δεν είναι συνδρομή στην φοροληστεία των δημοτών και των κάτοικων

Δεν αποδεχόμαστε την αύξηση της ανταποδοτικότητας, τα τέλη και τους φόρους για τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα, την διεύρυνση της φορομπηχτικής πολιτικής συγκυβέρνησης και ΕΕ, Δήμων.

Δε συντασσόμαστε με τις κατευθύνσεις του «Καλλικράτη», του ευρωμονόδρομου, που διαμορφώνουν τους Δήμους σε ένα ακόμη αντιλαϊκό κρατικό μηχανισμό  ενάντια στις λαϊκές ανάγκες. Που  συνηγορούν  την προσπάθεια κυβερνήσεων ΕΕ να φορτώσουν τους εργαζομένους με κουτσουρεμένα δικαιώματα και αυξημένη φορολογία  κάνοντας πλάτες στην φοροαπαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου. 

Θα παλέψουμε μαζί με τον λαό και τους φορείς του για να βάλουμε εμπόδια στη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνηση, ΕΕ, Δήμου, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα εκρηκτικά λαϊκά προβλήματα.

 Διεκδικούμε:

 • Διεύρυνση του δικτύου των Παιδικών σταθμών στην πόλη με δικαίωμα εγγραφής όλων των παιδιών  χωρίς τροφεία και προτεραιότητα στα παιδία των άνεργων νοικοκυριών.

 • Διεκδίκηση Δημοσίων επενδύσεων για κάλυψη των οξυμμένων αναγκών σε σχολική στέγη, ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση και απαίτηση από ΥΠΟΜΕΔΥ και Περιφέρεια να ενταχτεί ολοκληρωμένα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

 • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 • Μείωση των ανταποδοτικών τελών και ουσιαστική ελάφρυνση για τα λαϊκά στρώματα, τα μικρομάγαζα σε βάρος των μεγάλων επιχειρήσεων, των αλυσίδων surer market, των τραπεζών. Απαλλαγή των άνεργων νοικοκυριών από τα τέλη, των νέων μικρομάγαζων για ένα χρόνο ώστε να πάρουν ανάσα,

 • Καμία πιστοποίηση οφειλών για δημοτικά τέλη στην εφορία για εισοδήματα μέχρι 25χιλιαδες ευρώ

 • Εξασφάλιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (Βρεφικοί – Παιδικοί Σταθμοί, «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ – ΜΕΑ, ΚΑΠΗ κ.λπ.) με πλήρη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, πλήρη στελέχωσή τους .

 • Αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την διεύρυνση και στήριξη των δημόσιων κοινωνικών δομών .

 • Ολοκληρωμένη λειτουργία των υπηρεσιών, χωρίς ΣΔΙΤ, ΚΟΙΝΣΕΠ, ΜΚΟ, με εργαζόμενους με σταθερή δουλειά, με μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Γι’ αυτό εναντιωθήκαμε στις απολύσεις μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης, γι’ αυτό στηρίζουμε τους εργαζόμενους στα δικαστήρια που διεκδικούν τη δουλειά τους, γι’ αυτό αντιμετωπίζουμε ισότιμα τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως των εργασιακών σχέσεων που δουλεύουν στους δήμους μας

 • Προτείνουμε για τους φόρους που επιβάλλονται από κυβέρνηση και για τους τοπικούς φόρους, καλώντας εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επιχειρηματίες μαζί να διεκδικήσουμε:

 • Κατάργηση του φόρου Ζύθου, του φόρου μεταβίβασης της α΄ κατοικίας, όλων των εισφορών που σχετίζονται με δημοτικά έργα, με ένταξη σχεδίου πόλης

 • Κατάργηση του τέλους 0,5% επί των ακαθάριστων στις μικρές επιχειρήσεις

 • Αύξηση στα τέλη διαφήμισης

 • Κατάργηση του ΤΑΠ και ταυτόχρονη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

                                                         ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Advertisements
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: