ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

cebbceb1cf83cf85.jpgΤη Δευτέρα 1η Σεπτέμβρη ξεκίνησε η λειτουργία των Παιδικών σταθμών στην πόλη μας. Πάνω από 1.000 νέα νοικοκυριά όπως δείχνουν τα στοιχεία αναζήτησαν για φέτος μια θέση για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, σύμφωνα με τις αιτήσεις σε Δήμο και πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Κι όμως μόλις 310 θα είναι τα νέα «τυχερά» παιδιά που θα βρουν μια θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Τα υπόλοιπα θα αναζητήσουν είτε την επώδυνη λύση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών για το τσακισμένο εισόδημα της οικογένειας είτε την «λύση» της γιαγιάς.

Το 20% των αιτήσεων (147 οικογένειες στις 711 που έκαναν αίτηση στο Δήμο) πετάχτηκε στα αζήτητα. Κρίθηκαν τα παιδιά τους ως μη επιλέξιμα μόνο και μόνο γιατί η μάνα είναι άνεργη!

Δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος πέταξαν στα αχρείαστα την ανάγκη του άνεργου νοικοκυριού να ακουμπήσει τα παιδιά του κάπου με ασφάλεια και να ψάξει για μεροκάματο! Δεν μπήκαν στον κόπο να ψάξουν έστω αν κοντά στην άνεργη μάνα είναι άνεργος και ο πατέρας! Δεν τους περνά πιθανά από το νου ότι το παιδί του άνεργου είναι σήμερα που έχει την μεγαλύτερη ανάγκη για φροντίδα και ασφάλεια. Γιατί είναι το παιδί του άνεργου που σήμερα μπορεί και κυριολεκτικά να κινδυνεύει!

Ο Δήμαρχος σε μαζική παρέμβαση της Λαϊκής Επιτροπής τον Ιούνη, για άμεσα μέτρα ενίσχυσης της λειτουργιάς των παιδικών σταθμών και στο ξεχωριστό αίτημα να μπουν στην επιλογή και τα παιδιά των άνεργων αρνήθηκε το αίτημα! Το επιχείρημα; «Οι παιδικοί σταθμοί εξυπηρετούν μόνο τις εργαζόμενες οικογένειες» όπως χαρακτηριστικά είπε!

Είναι κατανοητό. Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση και από κοντά δημοτική αρχή και Δήμαρχος προσεγγίζουν τις ανάγκες του παιδιού και της οικογενείας από την μεριά των επιχειρήσεων. Δεν είναι σίγουρα από άγνοια των αναγκών του παιδιού και της οικογενείας που Κυβερνήσεις, δήμαρχοι χρονιά τώρα κρατάνε το δίκτυο των δημόσιων παιδικών σταθμών λειψό, υποβαθμισμένο παιδαγωγικά και σήμερα συρρικνώνουν ακόμη πιο αποφασιστικά δομές, χρηματοδότηση, προσωπικό. Μετακυλύουν την ευθύνη φροντίδας και της αγωγής του παιδιού στην αποκλειστική ευθύνη της οικογένειας θέλοντας να αποδεσμεύσουν κονδύλια για την ενίσχυση και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων.

Εργαζόμενα και άνεργα νοικοκυριά να δώσουμε την δική μας απάντηση. Τη ζωή και τις ανάγκες των παιδιών μας δεν τα καταθέτουμε στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Καλούμε το Δήμαρχο και την Δημοτική αρχή, έστω και τώρα, απέναντι σε αυτό το καίριο και οξυμένο πρόβλημα να δώσουν λύση, απαιτώντας την άμεση ενίσχυση της χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών και την επέκταση των δομών για το παιδί, ώστε να καλυφτούν όλες οι ανάγκες των νέων νοικοκυριών .

Να επαναλειτουργήσει ο Παιδικός Σταθμός στην Γληνού που έκλεισε με ευθύνη τους.

Να δώσουν προτεραιότητα στα παιδιά των ανέργων και ειδικότερα για τα νοικοκυριά, που και τα δυο μέλη τους είναι στην ανεργία!

Advertisements
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: