Oι καταπατητές …Τώρα δικαιώνονται…!

 

Η δικαίωση των καταπατητών θα γίνει με δύο νομοσχέδια, τα οποία το Υπουργείο Οικονομικών είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση λίγες μέρες πριν το Πάσχα και τώρα η κυβέρνηση σκοπεύει να ψηφιστούν σε κάποιο από τα θερινά τμήματα της Βουλής. Αξίζει να σημειωθεί πως – λόγω έλλειψης Εθνικού Κτηματολογίου – κανείς δεν μπορεί να ξέρει με ακρίβεια πόσες είναι οι καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, πολλές από τις οποίες μάλιστα έχουν ήδη οικοπεδοποιηθεί και κτιστεί. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει πως ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια στρέμματα. Για την Ηλιούπολη έχουμε το προνόμιο να ξέρουμε τα έργα και τις ημέρες των Νασταιων καταπατητών και τις προκλητικές αξιώσεις τους και απ᾽ οτι διαφαίνεται με τους νόμους της κυβέρνησης τους δίνονται βάσεις για να επανακάμψουν! Κοντός ψαλμός …Αλληλούϊα 

Ξεπούλημα με … εκπτώσεις!

Το πρώτο νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης προβλέπει τη ρύθμιση της δυνατότητας εξαγοράς και απόκτησης νόμιμων τίτλων ιδιοκτησίας από ιδιώτες κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αυτό «σέρνεται» στο υπουργείο Οικονομικών εδώ και 15 τουλάχιστον χρόνια επί κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, και επανέρχεται στην συγκύρια της κρίσης …που έχουν ωριμάσει τα πράγματα.

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων:

– Εξαγορά ακινήτων του δημοσίου που κατέχονται αυθαίρετα από ιδιώτες υπό την προϋπόθεση ότι τα έχουν στην κατοχή τους για 20 χρόνια τουλάχιστον. 

– Η εξαγορά ακινήτου που έχει κτίσμα, δεν νομιμοποιεί ταυτόχρονα και το κτίσμα. Για τη νομιμοποίησή του απαιτείται να υποβληθεί αίτηση εντός 12 μηνών για υπαγωγή του στο νόμο περί αυθαιρέτων, ώστε να «τακτοποιηθεί» αφού πληρωθούν βέβαια τα ανάλογα πρόστιμα…

– Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία θα προσαυξάνεται 20% αν μέσα στο ακίνητο υπάρχει και κτίσμα. Το ποσό αυτό θα καταβάλλεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 5%, είτε σε διμηνιαίες δόσεις 800 ευρώ κατά ελάχιστο η κάθε μία. Δηλαδή εξαγορά με δόσεις και εκπτώσεις! Nα πούμε με βαση τα παραπάνω ότι οι επίδοξοι καταπατητές   που κατά καιρούς σηκώνουν κεφάλι   στο πάρκο Μπελες ότι θα τρίβουν τα χέρια τους μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις μάλλον δεν θα κάνουμε λάθος .  

Με το δεύτερο νομοσχέδιο προβλέπεται διαδικασία συμβιβαστικής επίλυσης – εξπρές, ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ ιδιωτών και ελληνικού Δημοσίου. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει ασκηθεί αγωγή εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση.

Πρόκειται για διεκδικούμενες και αμφισβητούμενες εκτάσεις για τις οποίες ο ιδιώτης έχει συνεχόμενους τίτλους που ανάγονται από το 1926 και πριν. Δηλαδή μιλάμε κυρίως για τίτλους και «συμβόλαια» που ανάγονται στην τουρκοκρατία, όπως τα λεγόμενα «χοτζέτια»! Οι εκτάσεις αυτές θα πρέπει να έχουν εμβαδόν τουλάχιστον 50 στρέμματα όταν πρόκειται για ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και 20 στρέμματα, όταν πρόκειται για ακίνητα εντός σχεδίου πόλης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η δικαστική διαφορά τερματίζεται είτε με την αυτούσια διανομή του επίδικου ακινήτου, κατά 50% μεταξύ των διαδίκων, είτε με την καταβολή σε χρήμα της εμπορικής αξίας του 50% του ακινήτου από τον ιδιώτη στο δημόσιο. Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο κλείνει το μάτι και λέει σ’ αυτήν την κατηγορία των καταπατητών: Δώστε τα μισά και …τέρμα!!! Είναι η λογική του «μεγάλου συμβιβασμού» που είχε προτείνει ο αποθανών Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ όταν διατελούσε νομικός σύμβουλος των Νασταίων. Τις προθέσεις της κυβέρνησης καταγράφουν τα δύο νομοσχέδια που έρχονται όπου να ᾽ναι στη Βουλή.

Μένει να δούμε ποιές θα είναι οι αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής!!!

 

Advertisements
Both comments and trackbacks are currently closed.
Αρέσει σε %d bloggers: