Η Θέση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Ηλιούπολης για τον Αθλητισμό

Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής και της γενικότερης ανάπτυξης του λαού. Συνδέονται με την υγεία, τη φυσική κατάσταση και την ψυχική ισορροπία του ανθρώπου, της νέας γενιάς. Η σωματική άσκηση, ο αθλητισμός είναι λαϊκή ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Η ικανοποίηση τους λειτουργεί ως ανάγκη και αντίβαρο στις συνέπειες ενός αστικού τρόπου ζωής όπως είναι η υποκινητικότητα, η καθιστική ζωή, η αποξένωση, ο ατομισμός, ο ανταγωνισμός κτλ. Είναι σημαντικό σήμερα ριζοσπάστες, προοδευτικοί άνθρωποι του χώρου της Φυσικής Αγωγής, του αθλητισμού, του εργατικού λαϊκού κινήματος να προβάλουν αιτήματα και διεκδικήσεις που να αναδεικνύουν σήμερα αυτή την ανάγκη. Μια ανάγκη που τσακίζεται ανάμεσα στις συμπληγάδες της αδιαφορίας της κρατικής διοίκησης και της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού.

 

Τι αθλητισμό χρειάζεται σήμερα η χώρα και ο λαός της.

 

Η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός  βοηθούν τον νέο άνθρωπο να ενταχθεί στην κοινωνία, να δρα συλλογικά, να βάζει στόχους, να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της ζωής. Είναι παράγοντας που διαμορφώνει την σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου. Η εμπορευματοποίηση της σήμερα επιδρά  καταστροφικά στην ψυχική και σωματική υγεία της νέας γενιάς, στην διαπαιδαγώγησή της. Την εμπλέκει στην «μπόχα» και τη «δυσοσμία» των οργανωμένων κερκίδων, των μεγαλοπαραγόντων και των αχυράνθρωπων του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, της ντόπας και του άκρατου ανταγωνισμού !

Ο αγώνας για την ανάπτυξη και τη δωρεάν παροχή της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού σε όλους και ειδικά στην νεολαία, πρέπει να γίνει μέτωπο πάλης και να αγκαλιάσει την δράση του εργατικού λαϊκού κινήματος, του κινήματος της νεολαίας. Η απαγκίστρωση τους από τους έμπορους του αθλητισμού είναι αγώνας περιφρούρησης της ζωής και της υγείας της νέας γενιάς. Είναι υπόθεση της συλλογικής πάλης και όχι ατομικών προσπαθειών.

 

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση  παλεύουμε για :

 • Ενιαίο Δημόσιο Κρατικό φορέα Φυσικής Αγωγής που θα έχει την συνολική ευθύνη για τον σχεδιασμό, την λειτουργία και τον έλεγχο της Φυσικής Αγωγής με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού ανα νομό και περιοχή, βασισμένο στην επιστημονική έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων, των νέων, των γυναικών και άλλων ομάδων του πληθυσμού.

 • Η Φυσική Αγωγή στο σχολείο, στο αθλητικό σωματείο, στις αθλητικές  λειτουργίες και δομές του Δήμου να εντάσσονται στο ενιαίο σύστημα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, με την ευθύνη και φροντίδα του κράτους. Διασφαλίζοντας όλες τις προϋποθέσεις, σε υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη,  χρηματοδότηση , διαμόρφωση του νομικού πλαισίου, που κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό για όλους.

 Ο Κρατικός φορέας Φυσικής  Αγωγής να έχει την κεντρική ευθύνη για τον σχεδιασμό, την λειτουργία και τον έλεγχο της στα σχολεία :

 • Με βάση το αθλητικό παιχνίδι στην προσχολική αγωγή και την ανάλογη διαμόρφωση των παιδότοπων και χώρων για το παιδί.

 • Με την διαμόρφωση των σχολικών χώρων, αιθουσών γυμναστικής, των προαύλιων χώρων, την διάθεση εποπτικού υλικού, την θεσμοθέτηση αθλητικών εκδηλώσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 • Με ιδιαίτερο βάρος στην υγεία των μαθητών – αθλητών, την καθιέρωση της κάρτας υγείας από το ΕΣΥ, την εξασφάλιση της παρουσίας αθλητιάτρου σε όλες τις δραστηριότητες, αγώνες κ.τ.λ.

 • Με οργάνωση ειδικών προγραμμάτων για παιδιά με κινητικά προβλήματα και προβλήματα υγείας με άμεσους διορισμούς καθηγητών Φυσικής Αγωγής με τη συγκεκριμένη ειδίκευση.

 

Για τον Αθλητισμό στα Σωματεία:

Το αθλητικό σωματείο, έχει βασικό και κοινωνικό ρόλο. Μπορεί να είναι η βάση του αθλητισμού και το κράτος οφείλει να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις και την στήριξη για το έργο του. Να καλύπτονται τα έξοδά του με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να κοπούν οι δεσμοί με τους χορηγούς και τους «κάθε λογής αθλητικοπαράγοντες». Παλεύουμε για:

 • Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες για την ανάπτυξη του κάθε αθλήματος. Κατάργηση της κατηγοριοποίησης που προωθεί η Γ.Γ.Α.

 • Γενναία αύξηση επιχορηγήσεων για τα αθλητικά σωματεία με την σταθερή καταβολή τους κάθε έτος. Άμεση τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων από παρελθόντα έτη με ευθύνη της ΓΓΑ.

 • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό. Κατάργηση των (ΠΑΕ-ΚΑΕ) που βασίζονται στους επιχειρηματίες.

 • Η συμμετοχή όλων στα αθλητικά σωματεία να είναι ελεύθερη, η συνδρομή των μελών συμβολική και η προπόνηση δωρεάν.

 • Να καθιερωθεί η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα σε όλη την κλίμακα των αθλητικών φορέων.

Για τον ρόλο της τοπικής διοίκησης στην

Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό.

Η λειτουργία των Αθλητικών Οργανισμών στο Δήμο πρέπει να είναι συμπληρωματική και σε απόλυτη λειτουργική σύμπνοια με αντίστοιχη δουλειά στο σχολείο, το  σωματείο στη γειτονιά, κάτω από τον  έλεγχο και την εποπτεία του κρατικού φορέα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Επαναπροσδιορισμός του ρόλου και του χαρακτήρα των Αθλητικών υπηρεσιών στο Δήμο με στόχο την :

 

 • Ενίσχυση του ρόλου των τοπικών σωματείων με την παραχώρηση δωρεάν αθλητικών χώρων για δημιουργία αθλητικών φυτωρίων.

 • Συνεργασία με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και τα ανάλογα γραφεία Φυσικής Αγωγής για την δημιουργία σχολικών πρωταθλημάτων, αγώνων, διαλέξεις για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό στα σχολεία με την ευθύνη και επίβλεψη των ανάλογων γραφείων Φυσικής Αγωγής κτλ.

 • Αναβάθμιση των προγραμμάτων αθλητισμού στους εργαζόμενους, οργάνωση λαϊκών αθλητικών αγώνων χωρίς ανταποδοτικά τέλη και χωρίς την συμμετοχή χορηγών.

 • Οργάνωση ειδικών προγραμμάτων για παιδιά με κινητικά προβλήματα και προβλήματα υγείας, ανθρώπους γ’ ηλικίας και άλλες ομάδες του πληθυσμού, όπως γυναίκες, εγκύους κτλ.

 • Διαμόρφωση αιθουσών γυμναστικής στις γειτονιές κατάλληλα εξοπλισμένων με το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό για σύγχρονη και ασφαλή άσκηση.

 • Κατάργηση της ανταποδοτικότητας σε όλα τα προγράμματα μαζικής άθλησης της ΓΓΑ στους δήμους. Με άμεσους διορισμούς για το σκοπό αυτό επιστημόνων Φυσικής Αγωγής με θέσεις μόνιμου προσωπικού και κατάργηση κάθε είδους ελαστικής μορφής εργασίας. 

Αθλητικές εγκαταστάσεις και έργα

 • Για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για μαζική άθληση – άσκηση από τους φορείς του Δήμου, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η διεύρυνση, η στήριξη  και η διάθεση κατάλληλων υποδομών και εγκαταστάσεων, αθλητικών κέντρων και χώρων ελεύθερων για όλο το χρόνο. Ένας  σύγχρονος προγραμματισμός για την διεύρυνσή τους με στόχο την κάλυψη των όλο και αυξανόμενων λαϊκών αναγκών για άθληση. Η αξιοποίηση δημόσιας γης στην Πόλη μας είναι δικαίωμα και απαίτηση του λαού.

 • Απαιτούμε την ενίσχυση από το κράτος όλων των Αθλητικών Κέντρων, οργανωτικά και οικονομικά, με άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμου υπαλληλικού προσωπικού από τη ΓΓΑ τα οποία σήμερα ειτε  υπολειτουργούν και μένουν απροστάτευτα, ειτε παραδίνονται στα κυκλώματα και τους αχυράνθρωπους του αθλητισμού.

Η πάλη για τη δημιουργία Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου θα έχει την ευθύνη της επίβλεψης, της σχεδίασης,  της υλοποίησης και της συντήρησης τέτοιων έργων αναδεικνύεται σήμερα και ως ανάγκη και ως άμυνα απέναντι στην επέλαση της ερήμωσης και της ιδιωτικοποίησης. Η κατάργηση των πόρων και η παραχώρηση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την 10ετία του 1990 των Αθλητικών Κέντρων στους Δήμους, έφερε σαν αποτέλεσμα τη υποβάθμιση και ερήμωση τους, άνοιξε το δρόμο για την παράδοση τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο μέσα από διάφορες «διαδρομές», που γίναμε μάρτυρες και στο Δήμο μας.

Advertisements
Both comments and trackbacks are currently closed.