Στρατηγική επιλογή η εξαθλίωση του λαού

Λάβροι στην υπεράσπιση των αντεργατικών ανατροπών ο πρωθυπουργός και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη


Τη γενικευμένη ένταση της αντιλαϊκής επέλασης εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μια μέρα μετά την έγκριση του πολυνομοσχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο που ανατρέπει εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα δεκαετιών στον ιδιωτικό τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ.

«Όλο το βάρος στους επόμενους μήνες θα δοθεί στα διαρθρωτικά μέτρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε ομιλία του σε ημερίδα με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δείχνοντας την αντιδραστική πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης και να εξαλείψει κάθε εργατική κατάκτηση.

Με το «επικαιροποιημένο μνημόνιο» ανά χείρας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλιμακώσει τον πόλεμο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με την επιβολή νέων φόρων και την εφαρμογή νέου γύρου καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Αναφερόμενος στα επιπλέον μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα «χαράτσια» ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ, ο Γ. Πεταλωτής, δείχνοντας ότι αποτελούν στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης, σημείωσε:

«Χωρίς να το ζητήσουν οι εταίροι μας, εμείς αυτές τις αλλαγές θα τις κάνουμε, ούτως ή άλλως, γιατί όντως και έσοδα παραπάνω θέλουμε να έχουμε, αλλά και γιατί βάζουμε και τα θεμέλια ώστε μετά το ξεπέρασμα της κρίσης να μπορούμε να μιλάμε για μια διαφορετική χώρα, απαλλαγμένη από πολλές παθογένειες».

Καμία συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τη σαρωτική της επίθεση σαν «αναγκαία» για να «υπάρξει ανάπτυξη» και να βγει η χώρα από την κρίση. Σ’ αυτή την κατεύθυνση το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης». Χτες ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Δεκέμβρη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, υποστήριξε ότι «η συναίνεση είναι μία διαρκής πρόκληση. Υπάρχει δυνατότητα όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και όλοι οι διεθνείς συνομιλητές να εκφράζουν τις απόψεις τους».

Ρίχνοντας νερό στο μύλο της «συναίνεσης» και του αποπροσανατολισμού του λαού, ο Γ. Παπανδρέου άφησε χτες στη Βουλή ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. «Να δούμε πώς θα είναι αυτή η διαπραγμάτευση και θα το αξιολογήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Στην επιχείρηση δημιουργίας κλίματος εφησυχασμού, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε στις χτεσινές του ομιλίες ότι «οι διαρθρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, παρότι δαιμονοποιούνται, δίνουν την δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους δεν εκπροσωπούνται, να εκπροσωπούνται μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων»(!).

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Πεταλωτής έσπευσε να εντάξει στο παιχνίδι της συναίνεσης και τις ηγεσίες του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, αναφέροντας ότι «είναι θέση και πρόκληση και του συνδικαλιστικού κινήματος σήμερα να έχει μία θέση ευθύνης, χωρίς να χάνει τον διεκδικητικό και αγωνιστικό χαρακτήρα του. (…) Όλοι μας, όμως, θα πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας».

Ο «Καλλικράτης» στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Όσον αφορά την επικείμενη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ, όπου και θα καθοριστεί το πλαίσιο της λειτουργίας του «μηχανισμού στήριξης», που θα οδηγεί τις χώρες σε καθεστώς «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», την χαρακτήρισε ιδιαίτερα δύσκολη διαπραγμάτευση, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι ότι «δεν πλειοψηφούν οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στις χώρες – μέλη της ΕΕ»!

Σε κεντρικό μοχλό για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας έσπευσε να αναγάγει τους νέους καλλικρατικούς δήμους και περιφέρειες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Τόνισε ότι οι νέες «αυτοδιοικητικές και περιφερειακές αρχές» θα αναλάβουν μεγάλο μέρος των κοινωνικών πολιτικών, της ανάπτυξης και του εκπαιδευτικού συστήματος. Ειδικότερα για την Παιδεία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τη «διαχείριση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα την αναλάβουν σε μεγάλο βαθμό οι περιφέρειες και οι καλλικρατικοί δήμοι», ώστε να την ευθυγραμμίσουν με «τα παραγωγικά πλεονεκτήματα των περιοχών» τους.

Both comments and trackbacks are currently closed.