«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΙ» ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Θεμελιώδη εργαλεία της ανάπτυξης για το κεφάλαιο

Τις βασικές στοχεύσεις της νέας διοικητικής δομής περιέγραψε χτες σε ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου

Προϋπόθεση για την προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών, εντός και εκτός μνημονίου, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, την εφαρμογή του «Καλλικράτη», μιλώντας χτες στη διημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των νεοεκλεγέντων δημάρχων και περιφερειαρχών ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων τους από 1/1/2011.

Όπως είπε, «η νέα δομή, αλλά και η σωστή λειτουργία της Αυτοδιοίκησης είναι προϋπόθεση για τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε μπροστά μας. Προϋπόθεση για να εξέλθουμε από την κρίση, να χτίσουμε την Ελλάδα της οικονομικής βιωσιμότητας, της πράσινης ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ενός κοινωνικού κράτους, που προστατεύει και είναι κοντά στον πολίτη».

Ο Γ. Παπανδρέου αναγόρευσε τον «Καλλικράτη» σε εργαλείο για μια «νέα αρχή στο μεγάλο μέτωπο της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας», με πρωταρχικό στόχο να εξασφαλίσει «τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Επεξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο οι περιφέρειες και οι δήμοι θα γίνουν τα επόμενα χρόνια οι βασικοί μοχλοί της ανάπτυξης προς όφελος του κεφαλαίου, είπε ότι με τον «Καλλικράτη» «μεταφέρεται πλέον στην αιρετή Περιφέρεια το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που αφορούν στον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό. Και σε αυτή την αρμοδιότητα δεν εντάσσεται μόνο η κατάρτιση και η εκτέλεση Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, αλλά και η συμμετοχή στην όλη διαδικασία κατάρτισης και εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, δηλαδή του ΕΣΠΑ, για την προγραμματική περίοδο 2007 – 2013».

Με άλλα λόγια, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες καλούνται να εξειδικεύσουν τις κεντρικές κατευθύνσεις που χαράσσουν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, να χρηματοδοτήσουν δράσεις και να ανοίξουν νέους κερδοφόρους τομείς για το κεφάλαιο, με στόχο «την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, την εξασφάλιση της οικονομικής δραστηριότητας (…) την αποφασιστική μετάβαση στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Όλα αυτά, βέβαια, με δεδομένες τις σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στα μισθολογικά δικαιώματα.

Στον ίδιο σκοπό υποτάσσεται και η Παιδεία, καθώς σπάει οριστικά ο ενιαίος χαρακτήρας της και πλέον ο βασικός της ρόλος είναι «η εκπαίδευση ή η μετεκπαίδευση του ντόπιου δυναμικού, η συνεχής μετεκπαίδευση, η συνεχής πρόσβαση όλων των πολιτών, κάθε ηλικίας, στη γνώση, στην έρευνα και στην πληροφόρηση». Η σύνδεση, δηλαδή, με τα τοπικά συμφέροντα των επιχειρήσεων και η εξυπηρέτησή τους μέσα από διαφοροποιημένα, κατά περιοχή, προγράμματα.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ακόμα ότι στους νέους δήμους και περιφέρειες θα περάσουν «το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον τομέα της Πρόνοιας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για το κόστος που θα μετακυλήσει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων όσο και για την ποιότητα, από την άποψη της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών των υπηρεσιών που θα προσφέρονται στο λαό.

Advertisements
Both comments and trackbacks are currently closed.