Λιγότερες ψήφοι, μεγαλύτερη αποχή.

Μπορεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών, όμως οι επίσημοι αριθμοί αποτελούν κυριολεκτικό χαστούκι για τα επιτελεία τους. Τρία μόνο σχόλια για τα αποτελέσματα των δύο Κυριακών.

Πρώτο: Το ΠΑΣΟΚ στην αναμέτρηση της πρώτης Κυριακής, συγκέντρωσε 1.135.031 λιγότερες ψήφους από τις εκλογές του 2009. Η αντίστοιχη μείωση για τη ΝΔ ήταν της τάξης των 527.412 ψήφων. Αρά, εδώ είναι σημαντικά χαμένοι και οι δύο.

Δεύτερο: Στο δεύτερο γύρο, που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η αναμέτρηση αφορούσε τα δύο μεγάλα κόμματα οι ψηφοφόροι αρνήθηκαν μαζικά να πάνε να ψηφίσουν, με αποτέλεσμα να σημειωθεί αποχή ρεκόρ όλων των εποχών. Τουλάχιστον 1.235.392 ψηφοφόροι από αυτούς που ψήφισαν την πρώτη Κυριακή, απέρριψαν το εκβιαστικό ψευτοδίλημμα «ή ΠΑΣΟΚ, ή ΝΔ», έκριναν ότι δεν τους αφορά και δεν πήγαν καν στις κάλπες. Με αυτή την έννοια, το 52,8% για παράδειγμα του Σγουρού στην Αθήνα, συγκέντρωσε όλο κι όλο 522.838 ψήφους, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ στην ίδια περιφέρεια το 2009 σημείωσε ποσοστό 40,3%, αλλά με 788.670 ψήφους!

Τρίτο: Η ψευτοϊκανοποίηση των δύο κομμάτων του δικομματισμού, ακυρώνεται ακόμα και από το γεγονός ότι σε δεκάδες δήμους, αλλά ακόμα και σε κάποιες περιφέρειες, τη δεύτερη Κυριακή, συγκέντρωσαν λιγότερες ψήφους συγκριτικά με την πρώτη. Εντελώς ενδεικτικά, λιγότερες ψήφους και από τον πρώτο γύρο πήρε το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, η ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά, ενώ λιγότερες ψήφους πήραν και ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε Ήπειρο και Πελοπόννησο.

Να σημειωθεί ότι επί της μειωμένης συμμετοχής και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή, ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το ποσοστό των άκυρων και των λευκών. Την πρώτη Κυριακή έφτασε στο 9,1% των ψηφισάντων, ενώ τη δεύτερη, εκτοξεύθηκε στο 13,2%!

Advertisements
Both comments and trackbacks are currently closed.